Expertii de la Yale University au realizat un tabel cu cele mai nutritive produse, pe o scara de la 1 la 100. Andrei Sion Specialistii americani au realizat un ghid rapid care aranjeaza valorile nutritionale ale alimentelor. Acest indicator este calculat printr-o formula foarte simpla. De fapt, cantitatea de substante sanatoase, cum ar fi vitaminele si mineralele, gasite intr-un anumit aliment, este impartita la cea a substantelor daunatoare sanatatii, cum ar fi grasimile, sarea si zaharul. Astfel, alimentul care obtine cel mai mare numar rezultat din impartire este cel mai sanatos. Cele al caror punctaj este fix 100 si, prin urmare, de departe cele mai sanatoase, includ broccoli, afinile, portocalele, merele si fasolea verde. In partea de jos a clasamentului, se afla painea alba, hot dog-ul, ciocolata cu lapte, bauturile carbogazoase si acadelele, ultimele doua avand valoarea unu. In general, fructele si legumele sunt bogate in elemente nutritive, dar sunt sarace in calorii. Alimentele sarate si incarcate cu grasime au de departe pozitia cea mai proasta. In topul clasamentului se mai afla ridichile, varza, rosiile, clementinele, pepenele rosu, mango, ceapa rosie, smochinele, strugurii si bananele. Cei care au gusturi mai deosebite se vor bucura sa auda ca stridiile si avocado au un punctaj bun. Homarul, insa, se afla in jumatatea inferioara a tabelului. Amatorii de ciocolata trebuie sa stie ca ciocolata amaruie, care are un scor de 10 puncte, este mai sanatoasa decat cea cu lapte, care are doar 3 puncte. Doctorul Kratz, creierul acestui proiect care s-a desfasurat pe parcursul a doi ani, ii linisteste insa pe oamenii care considera ca trebuie sa isi modifice radical dieta si sa consume numai alimentele din fruntea clasamentului. .Tabelul va orienteaza spre cele mai sanatoase alimente, dar echilibrul si varietatea din dieta dumneavostra conteaza mai mult., specifica seful proiectului.