FAIMOS. „Maestrul” Schiopota se lauda ca are clienti in lumea intreaga DIMENSIUNI. Turta dulce de un metru aproape ca atinge inaltimea Carlei, o fetita de sase ani Delicatese. Familia Schiopota din localitatea sibiana Sura Mica pregateste cozonaci care masoara nu mai putin de 70 centimetri Cand si-au deschis brutaria, in 1990, sotii Schiopota au comandat tavi de un metru, cu gandul ca vor putea face pe banda rulanta cozonaci „la metru”. Dupa cateva luni, insa, si-au dat seama ca nu pot manevra tavile atat de mari si le-au taiat pana cand au ajuns la 70 de centimetri. Chiar si asa, insa, cozonacii facuti de ei sunt cei mai mari din tara. In preajma Craciunului si a Pastelui, cuptorul arde la foc continuu. „Facem si o suta de cozonaci pe zi. Avem clientii nostri care vin din timp cu materia prima pentru cozonaci, iar noi pregatim aluatul si apoi ii coacem”, a declarat Elena Schiopota pentru CANCAN. Sotii Schiopota nu s-au ferit sa dezvaluie reteta: un kilogram de faina, zahar, ulei, vanilie, sare, cinci oua, drojdie proaspata, lapte, rom si nuca macinata. Pe langa clientii din judetul Sibiu, maestrii de la Sura Mica pregatesc an de an cozonaci si pentru sibienii plecati in Germania, Italia si Statele Unite.
Si hipermarketurile din Capitala incearca sa „anihileze” concurenta scotand la vanzare, pe langa jucarii sofisticate, dulciuri „la metru”. La mare cautare a fost turta dulce gigant, cu diverse arome si trasa in ciocolata. Pretul unei cutii, care cantareste peste un kilogram, si de care cei mici au fost mai mult decat incantati, este de aproape de 25 lei. (L.N., A.N.)