PRUDENTA. Liderul PC, Dan Voiculescu, nu vrea sa-si puna tiganii in cap Nemultumiri. Nici nu s-a difuzat primul episod, ca serialul cu tigani de la Antena 1 provoaca scandaluri, si nu in „afara”, ci chiar intre cei care il produc Bogdan Tiberiu Iacob Serialul „Clanul Spranceana” ar urma sa fie lansat la apa maine, dupa ce, la inceputul saptamanii, a fost prezentat presei intr-o conferinta urmata de vizionare. Se pare, insa, ca exista oarece probleme, si nu marunte. Pe de o parte, multi dintre specialistii trustului apreciaza ca subiectul este mult prea sensibil si nu va putea fi stapanit, cu riscurile de rigoare, pe de alta, un eventual scandal s-ar putea sparge in capul cui nu trebuie. Mai exact, din informatiile noastre, magnatul Dan Voiculescu a avut o discutie cam taioasa cu fiica sa, Camelia, patronul trustului „Intact”, terminata in coada de peste. Motivul? Rupt de ceva vreme de problemele televiziunii pe care a fondat-o, Voiculescu a aflat abia de curand dedesubturile noului serial. Din prisma omului cu experienta, uns cu toate alifiile, el a sfatuit-o pe fiica sa nu permita difuzarea „Clanului Spranceana”, pe motiv ca s-ar pune degetul pe o rana dureroasa in acest moment, o problema acuta, aceea a relatiilor dificile dintre romani si tigani, ca sa nu mai vorbim de situatia actuala a tiganilor romani in Europa, care provoaca atatea tensiuni. „Daca iese tambalau, sa stii ca ne suparam” i-ar mai fi spus el Cameliei. Pe de alta parte, Camelia s-a aparat sustinand ca, dimpotriva, acest serial va ajuta la o calmare a relatiilor dintre tigani si romani. Dat fiind ca serialul va avea premiera, totusi, maine seara, se pare ca fiica a castigat meciul.
In „Clanul Spranceana”, o familie de intelectuali romani – roluri jucate de Nicole Dutu si Adrian Paduraru -, mutati de curand intr-o vila-duplex, afla, siderata, ca in cealalta jumatate a casei sta un clan de tigani, al caror „cap”, interpretat de Marius Bodochi, este vanat de politie. Cum „romanul” avusese de furca cu tiganii inainte sa se mute in vila si ramasese falit din cauza lor, apare o evidenta aversiune, iar filmul e presarat cu afirmatii de genul: „mama lor de cioroi imputiti”, „tiganul tot tigan” etc. Inca de la conferinta de presa, cativa ziaristi erau convinsi ca serialul va starni destula valva si ca va adanci conflictul romani-tigani.
Serialele de mare audienta, cum sunt cele americane, nu sunt niciodata ocolite de probleme majore de tipul celor care se asteapta de la „Clanul Spranceana”. MASH, serialul al carui episod final detine de 24 de ani recordul absolut de audienta in SUA, s-a confruntat cu o problema foarte grava: trata in registru comic razboiul din Coreea exact cand era in derulare cel din Vietnam. In consecinta, unii americani radeau, in timp ce altii isi plangeau mortii. A trebuit ca producatorii sa faca un slalom infernal printre preferintele publicului, pentru a nu amorsa o bomba sociala si au reusit numai datorita experientei si valorii celor implicati. Familia Bundy a aparut, la randul ei, in anii ’80, cand emanciparea femeii, care deranja milioane de barbati retrograzi, ducea la schimbarea modelului clasic de familie americana: sotul, angajat, sotia casnica si cu grija copiilor. Faptul ca personajele din „Bundy” calcau in aparenta, profitand de „confuzia” sociala creata, toate valorile familiale traditionale a generat scandaluri masive, unele fundatii cerand stoparea sitcomului.