COSTISITOR. Costumul lui Michel Fournier a costat 50.000 de euro AMBITIE. Sexagenarul francez vrea sa intre cu orice pret in Cartea Recordurilor in luna septembrie MACHETA. Asa arata pe hartie zborul francezului Temerar. Un francez de 63 de ani si-a propus sa depaseasca viteza sunetului Alina Creanga Michel Fournier vrea sa demonstreze ca este unul dintre cei mai curajosi oameni ai planetei. Luna viitoare, barbatul in varsta de 63 de ani se va arunca dintr-un balon meteorologic, singurul rezistent la temperaturi extreme, aflat la 40 de kilometri deasupra pamantului, viteza estimata de cadere depasind-o pe cea de propagare a sunetului in aer. Fournier va fi dotat cu o parasuta si va purta un costum din fibra de carbon. Temperatura din interiorul acestuia va fi de aproximativ 65 de grade Celsius, in timp ce aceea din stratosfera, de unde se va lansa francezul, va fi de -100 de grade Celsius. Pentru achizitionarea vestimentatiei cu care se va imbraca in septembrie, Fournier a scos din buzunar aproximativ 50.000 de euro. Costumul este prevazut cu o casca speciala dotata cu sursa de aer si aparatori pentru urechi, astfel incat francezul sa nu isi piarda auzul din cauza presiunii extrem de mari.
Parasuta lui Fournier se va deschide la sase minute si 25 de secunde de la saltul din nacela balonului, iar francezul va ajunge din nou pe pamant, dupa aproximativ opt minute si jumatate. In primele 20 de secunde, viteza lui Fournier va fi de 1.500 km pe ora (mai mare decat cea a sunetului, care este de 1.238 kilometri pe ora), aceasta scazand mai apoi, dupa ce Michel isi va deschide parasuta. Cu isprava sa, francezul spera sa bata trei recorduri simultan: cea mai mare viteza in cadere libera, saltul cu parasuta de la cea mai mare altitudine si cea mai mare altitudine la care a urcat vreodata omul in balon.
Data la care francezul estimeaza ca isi va duce planul la bun sfarsit este 20 septembrie, cand vanturile nu sunt atat de aprige, iar balonul nu va avea probleme la inaltare. Pentru a reduce riscurile, Fournier va incerca sa pastreze in timpul saltului pozitia verticala, evitand astfel ca trupul sa ii fie deviat de la traiectorie de rafalele de vant. Despre starea in care va ajunge la sol, temerarul nu are nicio idee si evita sa faca prea multe comentarii: „Este un salt in necunoscut. Nimeni nu stie ce efect are asupra corpului uman o astfel de viteza. Vom trai si vom vedea”, a declarat, optimist, Fournier.