Lygia Alexandrescu, Nutritionist Mai multe cercetari au scos in evidenta faptul ca ciocolata are efecte benefice asupra organismului, in special asupra sanatatii inimii. Acest lucru se explica prin faptul ca deliciosul produs contine o cantitate mare de cacao, bogata, la randul ei, in flavonoizi – compusi antioxidanti care ajuta organismul sa reziste atacurilor substantelor toxice. Atunci cand cantitatea de flavonoizi este insuficienta, radicalii liberi actioneaza asupra organismului, ducand la cresterea nivelului colesterolului sanguin si, uneori, chiar la aparitia celulelor tumorale. Cantitatea mare de flavonoizi continuta in cacao a condus la ipoteza ca ciocolata neagra este mai sanatoasa decat alte sortimente, iar adaosurile de caramel si alune inhiba actiunea antioxidantilor. Aceste proprietati nu sustin insa consumul regulat sau excesiv de ciocolata. Totusi, niciun studiu nu indica un consum anume care sa aduca beneficii imediate, iar, de multe ori, preferinta pentru ciocolata este mai mult o scuza decat o preocupare pentru o nutritie adecvata.