ADRIANA POPESCU Exista diferite modalitati de a ne proteja de efectele neplacute ale caldurii. Una dintre cele mai importante o reprezinta alimentatia adecvata, bogata in produse considerate racoroase. Medicul generalist Ovidiu Cristian Chiriac, specialist in acupunctura si fizio-kineto-terapie, ne-a spus care sunt alimentele „minune” care previn si atenueaza efectele caniculei asupra organismului: – fructele: merele, grapefruitul, mandarinele, mango, smochinele, perele, capsunile, pepenii verzi si galbeni; – legumele: dovleceii, ciupercile, rosiile, castravetii, vinetele, salata verde; – albusul de ou de gaina si spumele din albus, amestecate cu fructe; – preparatele din branza de soia, ficat de pui, scoici; – taratele de grau; – sucurile din fructe si legume. Aceste alimente au marea calitate de a contine multa apa si vitamine, care asigura o hidratare optima pentru organism.
– daca aveti „crampe” de la caldura, beti un pahar de apa (250 ml) in care ati amestecat o lingurita de sare; – pentru calmarea arsurilor si alergiilor, aplicati felii de morcov pe locurile afectate pentru hidratare si beti ceai negru. Desi se recomanda sa fie baut caldut, acesta e mai racoritor decat alte bauturi carbogazoase.