SIGURANTA. Chiar daca leul se va deprecia veti plati aceleasi rate la electronice sau electrocasnice, daca veti lua credite in lei Avertisment. Unii bancheri sustin ca moneda nationala s-a intarit artificial si ar putea reveni la nivelul de 39.000-41.000 de lei vechi/euro din 2004 Arpad Dobre Tot mai multi bancheri si analisti avertizeaza ca leul s-ar putea deprecia pe termen scurt, iar cei care si-au luat credite in euro vor plati rate mai mari. Solutia? Bancherii sustin ca ar trebui sa luam credite de nevoi personale in lei si imprumuturi imobiliare/ipotecare in euro.
Reprezentantii Raiffeisen Bank si ai ING Bank au declarat recent pentru The Money Channel ca aprecierea actuala a leului este nesustenabila si „e exact ca un resort pe care il tot intinzi si, la un moment dat, ori se rupe ori se duce inapoi”. Drept urmare, daca se va produce o corectie pe cursul de schimb este probabil sa ne intoarcem la nivelul din 2004, cand euro era cotat intre 39.000 si 41.000 de lei vechi. Totusi, bancherii citati au fost de acord cu faptul ca aceasta depreciere ar putea avea loc doar pe termen scurt si ca, pe termen lung, leul isi va continua aprecierea.
Traiul pe datorie a devenit un „sport national”, cu sau fara teama ca moneda nationala se va deprecia. Totusi, daca acceptati sfaturile bancherilor, ar fi bine sa cereti credite de nevoi personale in lei. Daca aveti nevoie de echivalentul a 5.000 de euro, adica de circa 16.500 de lei, puteti obtine un credit de nevoi personale pe cinci ani si veti plati rate de 350-400 de lei lunar, in functie de banca aleasa (Credit Europe Bank, CEC, Unicredit Tiriac Bank etc.). In cazul imprumuturilor imobiliare/ipotecare, pe termen lung, se pare ca tot moneda europeana este mai avantajoasa, mai ales ca e posibil sa trecem la euro din 2010-2012. Daca vreti un imprumut imobiliar de 60.000 de euro pe 25 de ani, rata variaza de la o banca la alta (ABN Amro, Banca Romaneasca, Alpha Bank etc.), de la 380 la 400 de euro pe luna.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat recent ca „atata timp cat nu suntem puternic ingrijorati in ceea ce priveste evolutia ratei de schimb, nu intervenim”. Este posibil ca aceasta afirmatie sa fi coborat vineri cursul la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani: 3,17 lei/1 euro. Potrivit europarlamentarului Mircea Cosea, declaratia guvernatorului Mugur Isarescu „a grabit intarirea leului si a creat o stare de nervozitate pe piata”.