UP TOWN. Democratii la negocieri aprinse, bune de stins cu un sprit SELECT. Gata, au pus lucrurile la punct… PESCARUS. Gusa: „Iesiti, baieti, terenul e liber!” DIESEL. Orban si amicii liberali sau „cine se aseamana, se afuma” Expansiune. In ultimii doi ani, fenomenul politicii de carciuma e tot mai strans legat de cel al politicii in carciuma. Pe undeva, e si firesc sa fie asa, cand o mare parte a liderilor actuali, cu Basescu si Becali in frunte, sunt cunoscuti drept niste cheflii notorii. Tot mai multe grupari politice au capatat, astfel, obiceiul sa puna tara la cale in localuri, cu lautari, fripturi la gratar si pahare de sprit Bogdan Tiberiu Iacob In primii ani de dupa Revolutie, discutiile de taina aveau loc in spatii ferecate, departe de ochii publicului, in case de protocol ale RAPPS, precum Vilele Lac, Scrovistea ori Casa Dante. Reminiscente ale secretomaniei tipic comuniste. Mai apoi, PDSR si-a facut un obicei din a pune tara la cale in Palatul Elisabeta. Atat de mult si-a asociat imaginea cu locul respectiv incat, in 1996, dupa venirea la putere, taranistii i-au bagat in anchete penale pe sefii palatului, considerati oameni ai fostei puteri, contabilul-sef dandu-si, efectiv, duhul, de inima rea, in urma amenintarilor primite. Pe vremea lui Emil si a CDR se discuta la restaurante precum La premiera, care apartinea unui om al lui Radu Vasile, ori la Picollo Mondo. Vadim Tudor, mare amator de ficat de gasca, a fost primul care a pus pe harta politica localul Select, acolo unde si-ar fi tocat o buna parte din avere, daca e sa il credem pe Ilie Merce, mai apoi acesta fiind frecventat si de pesedisti precum Viorel Hrebenciuc, dar mai ales de lideri democrati ai momentului actual. O parte a peremistilor prefera, insa, Casa Doina, unde s-a pus la cale, odata, si un puci anti-Vadim, ca si Casa gorjeana, apartinand chiar unui peremist si avand foarte des usile inchise pentru chiolhanuri „de circuit intern”. Acelasi Hrebe, secondat de Agathon, erau nelipsiti, pe vremuri, de la Lido. Traian Basescu era un fan al restaurantului Pescarus, din Herastrau, lucru care nu l-a impiedicat sa intre in razboi cu patronul acestuia, Marcel Boar, care a refuzat inregimentarea cu forta in PD (tot la Pescarus discuta aprins si grupul PIN, cu Gusa si Lavinia Sandru in frunte). Mai apoi, Basescu a trecut la Golden Blitz, unde avea masa rezervata perpetuu, si la Potcoava. Democratii se intalneau la Hanul lui Manuc pentru decizii politice majore, mai apoi optand pentru Select, Casa ardeleana si Uptown, care au avantajul apropierii de sediul central al partidului. Liberalii, in special din gruparea Tariceanu-Olteanu, se vad foarte des la clubul Diesel, de pe malul Lacului Floreasca, dar adasta si pe la Mcmoni?s, unde mai vine si Hrebenciuc. Apropo de Tariceanu, se spune ca, aflat acum vreun an la Constanta, premierul a luat masa la un restaurant, alaturi de un vechi prieten local, dar a aparut un mic incident: el voia o masa intr-un loc, SPP-istii sai il impingeau spre cu totul alt loc, unde ar fi fost o masa „pregatita” din timp cu niscaiva microfoane. Dezvaluirea a fost facuta de celebrul colonel Gainuse, in timpul audierii sale la comisia parlamentara de resort, anul trecut. Udemeristii prefera localul La bolta rece, dar si un restaurant cu profil unguresc al lui Ioan Andone, Kiraly Csarda, in timp ce unii pesedisti mai tineri, in frunte cu Victor Ponta si Daciana Sirbu, merg destul de des cu gasca de juni ai partidului la restaurantul Perla. Un loc unde se pun multe la cale e si terasa El capitan, de la Snagov, unde, se spune, Tariceanu a luat celebra decizie de a nu mai demisiona.