MODA. Bolul Feng-Shui aducator de noroc DARUIRE. Robert Radu vindeca pestii de acvariu Trendy. Tot mai multi clienti cer un bol cu sase carasi aurii si unul negru Adriana Turcu Ce-i lipseste chelului? Acvariul Feng-Shui! N-or avea bani romanii nostri, dar tin mortis sa aiba fix sase pesti aurii si unul negru. Toti intr-un bol! De ce asa? Pentru ca asta e ultima moda practicata nu numai de oameni avuti, ci si de altii care au auzit ca asa se poarta in „lumea buna”. Despre noul „trend” in materie de pesti ne-a vorbit Robert Radu, proprietarul unui cunoscut pet-shop bucurestean. „Parca au innebunit. Tot mai multe persoane vin la noi si ne cer un bol cu sase carasi aurii – carasius auratus – (pot fi si portocalii sau rosii) si neaparat unul negru. Se poate spune ca e o adevarata moda. Eu i-as spune, mai degraba, snobism”, explica Radu.
Nu stim de unde or fi auzit oamenii ca asa se poarta la case mari, cert e ca moda vine de la chinezi. Acolo, insa, nu se poate vorbi de „fite”, ci de o practica de sute de ani, o intreaga filozofie de viata, in care imbinarea elementelor naturii e o arta ce duce la o stare de echilibru si armonie. Pe scurt, Feng-Shui. Apa e purtatoare de energie pozitiva, iar despre pesti se spune ca sunt adevarate „talismane” care aduc noroc si prosperitate. Se prea poate, dar bolul nu le aduce noroc, in nici un caz, pestilor. Pentru acestia e o adevarata crima sa ii tii intr-un spatiu curbat. In primul rand, din cauza formei, oricat de mare ar fi, bolul nu le ofera suficienta libertate de miscare, provoaca stres si, in plus, geamurile curbate le deformeaza iremediabil vederea. In Occident sunt de mult interzise, in urma presiunilor organizatiilor de protectie a animalelor, la noi merg insa, pentru ca… „se poarta”! Surpriza, insa! Cei sapte pestisori aducatori de noroc la origine erau, de fapt, noua. Cel putin asa e sau era la chinezi. Se pare ca pe lungul drum dintre China si Romania s-au mai imputinat si pestii! Ceea ce spune si mai mult despre staiful amatorilor autohtoni de Feng-Shui.
Nu radeti! „Stresul chiar poate imbolnavi pestii”, ne spune Robert Radu, doctorul care trateaza micile vietati. Transportul pe distante lungi le dauneaza, ca si nerespectarea unor conditii minime de intretinere, precum nivelul PH-ului sau al temperaturii apei. Pe langa stres, care se manifesta prin faptul ca se sperie usor si refuza hrana, pestii pot contacta diferite boli. „Grisul” e cea mai populara dintre acestea si apare din cauza caracteristicilor necorespunzatoare de temperatura si PH ale apei in care traiesc, precum si din cauza unor bacterii. Si in acest caz, pestii nu mai mananca, stau pe fundul acvariului, au un tremurat specific, iar pe corp le apar pete albe. Oamenii cu bani, de data asta, au aflat ca pestii se trateaza, asa ca nu ezita sa merga cu ei la doctor, sau „cheama Salvarea” acasa. „Cei care au acvarii mari si carora le da mana, ori vin sa-si trateze pestii la mine, ori ma cheama la ei. Preturile variaza in functie de tratament, uneori e de ajuns sa se creasca temperatura apei si sa se administreze un medicament ce nu depaseste 10 lei. Pentru acvariile mari, in jur de 400 de litri, amenajate in hoteluri sau spatii de firme, tarifele pot ajunge insa la 1.000 de lei (intelegand prin asta un abonament lunar, de patru vizite, ce presupun curatarea acvariului, tratamente si vitamine pentru pesti, ingrasaminte pentru plante si chiar inlocuirea pestilor morti). Printre vip-urile autohtone care viziteaza pet-shop-ul lui Radu, acesta i-a amintit pe Mihai Gainusa „un profesionist in materie de pesti, care cumpara numai hrana vie – viermisori”, dar si pe Dan Iosif, caruia tocmai i-a amenajat recent un iaz cu pesti exotici de circa 1.500 de litri, alta moda in expansiune in lumea buna.