Islanda s-a cutremurat, sâmbătă noaptea spre duminică, de circa 900 de ori! S-au înregistrat seisme pe bandă rulantă, însă oamenii nu au avut motive de îngrijorare, căci autoritățile au intervenit de îndată și au luat măsuri drastice. Chiar și așa, există o temere de erupţie a unui vulcan în Peninsula Reykjanes, aflată la sud-vest de capitala Reykjavik.
Circa 880 de cutremure au avut loc, într-o singură noapte, în Islanda. Seismele au cutremurat pământul între miezul nopții și ora 6 dimineața. Deci, în doar șase ore au avut loc aproape 900 de cutremure. Singurul detaliu care a pus semne de întrebare locuitorilor acestei țări este faptul că există posibilitatea erupției unui vulcan în Peninsula Reykjanes, aflată la sud-vest de capitala Reykjavik.
Seismele au avut loc în sud-vestul Peninsulei Reykjanes și acest lucru sugerează că poate avea loc o erupție în sistemul vulcanic din acea zonă în următoarele ore sau zile, transmiteau vineri reprezentanți din cadrul Biroului islandez de meteorologie (IMO). „Modificări semnificative” privind activitatea seismică și acumularea de magmă subterană s-au înregistrat în apropiere de satul Grindavík. 4000 de persoane, care locuiesc acolo, au fost evacuate de autorități, fiind instaurată starea de urgență.
„Nu există niciun pericol imediat iminent, evacuarea este în primul rând preventivă, având ca obiectiv principal siguranța tuturor locuitorilor din Grindavik”, a explicat un oficial, relatează BBC.
Joi, tot ca măsură preventivă, autoritățile din Islanda au închis populara zonă geotermală Blue Lagoon, pentru că exista risc major de activitate seismică. Au mai avut loc erupții vulcanice de-a lungul timpului în Peninsula Reykjanes. Respectiv, în 2021, 2022 şi vara trecută. În toate aceste cazuri, erupțiile au fost precedate de cutremure. Nu au existat pericole pentru populație în urma acestor cutremure.
Peste 20.000 de seisme au fost înregistrate de la sfârșitul lunii octombrie și până în prezent, în sud-vestul Islandei. În vara acestui an, în luna iulie, Litli-Hrutur sau Micul Berbec a erupt în zona Fagradalsfjall. Turiștii au fost atrași de locul unde se află „cel mai nou vulcan bebeluș din lume”. Până la erupțiile din 2021, 2022 și 2023, situl a fost inactiv timp de 8 secole.