O persoana din patru este obeza, iar una din doua este supraponderala, in Romania.
„Acestea sunt datele cu privire la persoanele adulte. O problema la fel de importanta este ca, la noi in tara, numarul copiilor obezi este in crestere. In Cluj, s-a facut un studiu, cu date venite de la medicii scolari, care arata ca 3,5 la suta dintre copii sunt obezi”, a declarat presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, pentru Gandul.
Medicul Hancu spune ca alimentatia neadecvata si lipsa miscarii sunt principalele motive ale aparitiei obezitatii. „Tot ceea ce am creat pana acum a fost pentru comoditate, nu pentru sanatate. Televizorul il aprindem cu telecomanda, la serviciu ne ducem cu masina personala, in cladirea unde muncim urcam cu liftul, in timpul liber stam in fata televizorului sau a calculatorului”, exemplifica presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Specialistul precizeaza ca lipsa banilor este una dintre explicatiile pentru care mancam prost si nesanatos. „La televizor, la colt de strada dam de tot felul de reclame care arata ca pentru o suma infima putem manca un sandwich, cartofi si un suc mare. Mancarea sanatoasa este scumpa, intr-adevar, dar beneficiile pe care aceasta le ofera organismului ne scutesc pe viitor de multi bani”, mentioneaza prof. dr. Nicolae Hancu.
Ba mai mult, datele mai arata ca 75 la suta dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate. „Aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului si a cancerului sunt principalele boli asociate cu obezitatea. Tot de aceasta afectiune sunt asociate si spondiloza, aparitia varicelor, a artritei si a bolilor de ficat”, explica prof. dr. Hancu. Specialistul adauga ca shaorma ar fi un aliment sanatos, doar daca comerciantii ar respecta reteta. „Carnea de pui sau de vita prajita la lampile respective este cea mai sanatoasa. Lipia si salata sunt celelalte ingrediente care ar trebui sa contina acest produs alimentar. Sosurile sau cartofii prajiti nu au ce cauta. Dincolo de nivelul caloric destul de ridicat acestea contin grasimi, care sunt extrem de periculoase pentru sanatate”, subliniaza prof. dr. Hancu.