7 tipuri de cafea boabe pe care trebuie să le încercați

Publicat: 08/02/2022 | 16:43

Cunoașterea caracteristicilor diferitelor tipuri de boabe de cafea este un mare avantaj pentru cei care caută o adevărată experiență gastronomică cu băutura. Fiecare bob aduce particularități legate de aciditate, dulceață și aromă, așa că explorarea soiurilor oferă descoperiri incredibile. De aceea, cu cât descoperi diferitele tipuri de boabe de cafea și acorzi mai multă atenție caracteristicilor acestora, cu atât mai plăcut și interesant va deveni simplul act de a bea o ceașcă de cafea.

Cafea boabe Arabica

Acest soi a apărut în munții Etiopiei, în Africa, și nu întâmplător una dintre principalele recomandări pentru plantarea acestei cafele este să ținem cont de altitudinea locului. Cu cât este crescut mai sus, cu atât calitatea boabelor este mai bună. De regulă, băuturile considerate speciale sunt făcute cu cafea Arabica , care, deși are un conținut mai scăzut de cofeină, are o complexitate a aromelor foarte deosebită.

Cafea boabe Bourbon

Din soiul Arabica provin și alte sub-specii, dintre care unul este Bourbon. Își are originea în insula Bourbon, în estul Madagascarului. Bourbon este plantat la peste 800 de metri altitudine, ceea ce face ca cultivarea acestei cafea boabe să fie foarte specifică și chiar oarecum complicată, făcută cu grijă și dăruire. Acest soi este împărțit în alte două, Bourbon Red și Yellow. Marea diferență dintre ele este că al doilea tinde să fie mai dulce și plantarea lui este mai ușoară, fiind mai rezistent. Ambele tipuri sunt de înaltă calitate și unele dintre cele mai speciale soiuri.

Cafea boabe Acaia

Acaiá este un alt soi Arabica, născut dintr-o mutație naturală în Lumea Nouă. Plantația are loc și la peste 800 de metri deasupra nivelului mării și acest tip de cereale și-a găsit prosperitate pentru a se dezvolta în solul brazilian, având caracteristici care nu se găsesc în alte locații. Prin urmare, este considerată o cafea specială și chiar rară. Fructul tinde să fie destul de mare, iar rezultatul băuturii preparate cu acest soi este o cafea fină, cu note fructate, corp echilibrat și aciditate medie.

Cafea boabe Catuai

Creat de IAC (Agronomical Institute of Campinas), Catuai este o specie de cafea boabe dezvoltată complet pe teritoriul brazilian. În prezent, 45% din plantațiile de cafea produc această specie. Studiile pentru apariția boabelor au început în 1949 și, în 1972, a fost lansat oficial consumatorilor din piață. Potrivit cercetătorului Gerson Giomo, soiul este rezultatul unei încrucișări între Mundo Novo și Caturra.

Cafea boabe Robusta

Spre comparație, cafeaua Robusta are de două ori mai multă cofeină decât Arabica și, tocmai din această cauză, este considerată o băutură tare. Este unul dintre cele mai produse din lume și asta pentru că este un tip care se adaptează la diferite medii, datorită rezistenței sale. Când gustați o băutură preparată cu Robusta, veți observa textura fină, aciditatea scăzută și un corp greu datorită notelor amare. Cafeaua solubilă este produsă în special din acest tip de cafea. Și din Robusta, ca și din Arabica, sunt derivate alte sub-specii de cafea boabe.

Cafea boabe Geisha

În ciuda numelui care ne amintește de Japonia, această varietate de cafea nu are nimic de-a face cu țara de est. Dimpotrivă, cafeaua Geisha este originară din Etiopia și a fost produsă în America Latină, în special în Panama. Cultivarea sa nu este foarte populară din cauza randamentului său scăzut, însă, în provincia panameză Chiriquí, cafeaua Geisha este o vedetă și producția sa este exportată în mai multe țări. În ceea ce privește caracteristicile, băutura este considerată delicată, cu arome florale și note fructate.

Cafea boabe Kona

Cafeaua Kona este cultivată în orașul cu același nume situat în Hawaii, Statele Unite. Regiunea este cunoscută pentru gulerul vulcanic, care conferă caracteristici deosebite acestui bob, considerat unul dintre cele mai bune din lume! Cafeaua preparată din boabe Kona este fină și aduce o aromă de fructe. Este una dintre cele mai scumpe cafele din lume.

Desigur, cunoașterea diferențelor dintre cafele este importantă pentru a face cele mai bune alegeri pentru papilele tale gustative. Dar nu uitați să căutați și cei mai buni furnizori de pe piață, deoarece aceștia vor fi cei care se vor asigura că produsul pe care îl alegeți are calitatea pe care o căutați pentru a vă bucura de cea mai bună băutură.