7 pasi necesari inlocuirii actelor pierdute
Daca ai avut ghinionul sa ramai fara portofel si, evident, fara cele mai importante acte personale, calmeaza-te si pregateste-te de multe drumuri! Specialistii iti pun la dispozitie cateva sfaturi care te vor ajuta sa iesi mai usor din aceasta incurcatura. Asadar, ce faci daca ti-ai pierdut actele? (I.C.)
1. Declara-le nule!
Primul pas pe care trebuie sa-l urmezi este sa faci publica pierderea. Apeleaza la un ziar local sau central, unde poti sa dai un anunt prin care sa declari toate documentele nule. Poti incerca si la Monitorul Oficial!
2. Asigura-te ca ai copii xerox!
Este bine sa ai prin casa mai multe copii xerox facute dupa actele cu bucluc. Daca nu ai fost inspirat inainte de nefericita intamplare, tine minte si fa acest lucru pe viitor! Ti-ar putea fi de folos!
3. Suna la banca!
Daca in portofelul care tocmai ti-a disparut ai avut si carduri bancare, suna de urgenta la banca si solicita blocarea contului de card! Apoi, scrie o cerere prin care sa soliciti emiterea unui nou card! Eliberarea cardului te va costa cel putin 2,5 lei!
4. Mergi la politie!
Daca aveai buletinul la tine, da fuga la sectia de politie de care apartii si declara-l pierdut! Pentru eventualitatea in care actul se gaseste, vei primi o adeverinta provizorie. La data expirarii adeverintei vei intra in posesia unui nou act de identitate! Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor de pe raza in care domiciliezi te va ajuta sa-ti faci un nou pasaport.
5. Ce iti trebuie ca sa schimbi buletinul?
Ai nevoie de contractul casei sau de spatiu in cazul in care locuiesti cu chirie, certificatul de nastere si cel de casatorie (daca este cazul), hotararea de divort definitiva si irevocabila, precum si certificatul de deces al sotului sau sotiei, de asemenea, daca este cazul. Iti mai trebuie un timbru fiscal de 4 lei si sa achiti 7 lei, contravaloarea eliberarii cartii de identitate. In plus, vei fi nevoit sa dai, in scris, o declaratie de pierdere si sa ai la tine o legitimatie, un pasaport sau orice alt document cu fotografia ta pentru stabilirea identitatii.
6. Solicita duplicat al permisului auto!
In cazul in care, odata cu portofelul ai fost usurat si de permisul auto, mergi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din zona de domiciliu. Ai nevoie de buletin, original si copie, fisa tip a detinatorului permisului de conducere, fisa medicala si 45 de lei pe care ii vei achita la CEC.
7. Suna la RATB ca sa blochezi abonamentul!
Daca anunti pierderea cardului de calatorie la RATB ti se blocheaza suma de pe abonament si vei putea sa-ti faci alt abonament solicitand transferul sumei existente pe cardul pierdut.