Pentru că anual românii arunca zeci de kilograme de mâncare, cei mai inspirați s-au gândit să vina în ajutorul nostru cu noi rețete în care putem folosi mâncarea rămasă. Iată 6 rețete delicioase cu resturi de cozonac.
Este un fapt destul de des întâlnit ca după sărbători să rămână cozonac. Fie că s-a uscat ori ne-am satifăcut poftele, risipa alimentară poate fi evitată.
Cea mai simplă metodă de refolosire a cozonacilor uscați (vechi) este prăjirea lor la toaster (prăjitorul de pâine). Feliile de cozonac prăjite și unse cu unt sunt fenomenale!
Un desert foarte gustos care este bun atât cald cât și rece. Este un fel de plăcintă cu mere, însă este folosit cozonacul înmuiat ca blat.
Brânza de vaci se amestecă cu ouăle întregi, smântână, coaja rasă de lămâie, vanilie și sare. Se amestecă și se adaugă stafidele. Merele se spală, se feliază cu tot cu coajă și se tropesc cu zeama de la 1/2 lămâi.
Cuptorul se încinge la 170 C, iar forma în care va fi budinca se unge cu 50G de unt moale + 50 g de zahăr. Se așează feliile de cozonac și se stropesc cu 250 ml de lapte rece. Deasupra se toarnă crema de brănză și se așează feliile de măr. Se lasă la cuptor timp de 50 de minute.
ăr.
Makos guba sau gubă cu mac este un desert unguresc care se prepară cu cornuri, pâine sau felii de cozonac uscat.
Macul se macină și se amestecă cu zahărul pudră + un praf de scorțișoară. Gălbenușurile se bat cu un praf de sare și cu zahărul tos până se obține o spumă.
Laptele se pune la fiert împreună cu vanilia, după care se amestecă cu ouăle bătute și se mixează. Într-un vas se așează feliile de cozonac peste care se toarnă amestecul de zahăr cu mac. Peste acestea se adaugă compoziția de lapte cu ou. Se lasă la cuptor timp de 15-20 de minute la 170°C. Budinca se taie în porții mai mici și se servește cu sos de vanilie.
O altă rețetă simplă de budincă de cozonac este cea cu bezea și brânză dulce.
Într-o tigaie se topește untul se adaugă bucațelele de cozonac care se rumenesc bine. Se amestecă 5 galbenușuri și 2 albușuri cu brânza, se adaugă vanilia și smântâna și 3 albușuri de păstrează pentru bezea.
Se adaugă și merișoarele, iar în final se adaugă și bucățelele de cozonac și se amestecă.
Pentru bezea, albusurile se bat spumă cu un praf de sare, când spuma e fermă se adaugă zahărul. Dacă cozonacul e foarte dulce se poate pune mai puțin zahăr. Spuma trebuie să fie tare si lucioasă. Spuma se așează peste compoziția din tavă și se nivelează ușor cu spatula. Nu trebuie să fie netedă, doar să acopere bine budinca. Compoziția se coace 20 de minute la 180° C.
O budincă „de lux” este cea de cozonac cu lichior de portocale și fructe confiate (glasate) sau deshidratate.
Se încinge cuptorul la 220 C și se prăjesc un pic feliile de cozonac, așezate unele lângă altele într-o tavă cu hârtie de copt. 5-7 minute pe-o parte, 5-7 peâcealaltă. Laptele se pune la fiert alăruti de batonul de vanilie și portocala tăiată fâșii.
Ouăle se mixează cu zahărul tos și un strop de sare, după care se adaugă laptele răcorit. Tava se unge cu unt moale, după care se straturile în felul următor: 1/2 felii de cozonac, 1/2 fructe tocate, 1/2 stafide, o mână de alune de pădure (sau nuci) și 1/2 crema. Deasupra se toarnă tot sucul de portocale și rom. Se lasă la copt timp de 45 de minute la o temperatură de 170 de grade.
Cea mai simplă budincă de cozonac este cea cu stafide și rom.
Începem cu stafidele care se înmoaie în rom. Dacă nu aveți rom la îndemână puteți înmuia stafidele în suc proaspăt de portocale aromatizat cu esență. Se taie cubulețe mărunte cozonacul. Într-o tigaie se încălzește untul și se adaugă cozonacul și se rumenește ușor. Se bat ouale cu zahărul și cu praful de sare până obținem o spumă. Se amestecă compoziția de oua cu crutoanele.
După ce s-a amestecat bine compoziția, se toarnă în tavă și se nivelează. Budinca de cozonac cu stafide si rom se coace 25 de minute la 180° C.
Se taie cozonacul felii de 1 cm. Se alege o forma încăpătoare, termorezistentă, cu pereți mai înalți (min 5cm). Se unge forma cu unt și se presară cu zahăr apoi se așează în ea, pe un strat, feliile de cozonac. Daca sunt foarte uscate se pot stropi cu 50ml de lapte.
Se amestecă ricotta, sarea, zahărul, ouăle și vanilia. Se adaugă frișca lichidă și se amestecă din nou. Crema trebuie să fie fluidă, ca o smântână subțire
In bolul unui mixer se pun ricotta, sarea, zaharul, ouale si vanilia si se amesteca omogen. Se adauga frisca lichida si se amesteca din nou (atentie, stropeste!). Crema rezultata este fluida, ca o smantana subtire. Va fi partial absorbita de feliile de cozonac.
Se presară jumătate din fructele confiate și cremă peste feliile de cozonac și se repetă stratificarea: încă un rând de felii de cozonac și apoi restul de cremă și fructe confiate. Se încinge cuptorul la 170 de grade și se lasă pentru pentru 50-60 de minute.
Sursa foto: Pixabay.ro