Nicotina nu se găsește doar în țigări. Unele alimente pot conține această substanță, ea fiind un mecanism de apărare al plantelor împotriva bolilor și insectelor. Un exemplu celebru care se află pe mesele tuturor și conține nicotină este roșia.
Puțină lume știe că nicotina, substanța alcaloidă incoloră, lichidă și toxică nu se regăsește doar în compoziția țigărilor, ci există și în unele alimente pe care majoritatea oamenilor le consumă.
Aceste alimente conțin urme de nicotină, mai exact, cantități foarte mici care nu pot reprezenta un risc pentru organism. În comparație cu o țigaretă care conține o cantitate medie de nicotină, alimentele prezintă de 20.000 de ori mai puțină substanță, potrivit nutriționistului Ligia Alexandrescu.
Mai mult, nutriționistul ne spune că legumele crude conțin o cantintate mai scăzută de nicotină față de cele coapte, cantitatea acestei substanțe crescând în cazul lor.
Cartoful, varza, conopida și fasolea sunt legumele care conțin urme de nicotină. De asemenea, această substanță este regăsită și în ceai sau cafea.
CITEȘTE ȘI: Leguma de toamnă care face minuni pentru creier, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
Prezența nicotinei în legume a surprins multe persoane, iar nutriționistul Dr. Nicole Maholy a studiat mai atent această situație pentru a vedea care sunt alimentele care pot să conțină nicotină, scrie The Focus.
Internauții de pe platforma TikTok au făcut glume pe baza acestei situații și au fost curioși dacă există posibilitatea de a dezvolta o dependență pentru roșii. Dr. Nicole Maholy a răspuns curiozității oamenilor și le-a spus acestora că, cantitatea de nicotină prezentă în alimentele menționate este nesemnificativă. Prin urmare, ele nu pot produce dependență.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă cei care își doresc să renunțe la fumat este să identifice principala cauză ce le stârnește pofta. Iar atunci trebuie să facă doi pași în spate, să se deconecteze și să se preocupe cu altceva. Există numeroase activități pe are le putem face pentru a ne lua gândul de la pofta de fumat.
De exemplu, o soluție bună atunci când pofta lovește este o plimbare relaxantă în parc. Fumul de țigară o să fie înlocuit cu aerul curat, starea de relaxare se va instaura curând, iar pofta va dispărea. De asemenea, un „shut down” al creierului funcționează perfect. Concret, atunci când apare nevoia de a fumat o țigară trebuie să ne relaxăm, să închidem ochii și să ne gândim la cu totul altceva. Să ne concentrăm pe respirație și să ne imaginăm într-o ipostază fericită.
VEZI MAI MULT AICI: Cu ce să înlocuiești fumatul. Așa te poți lăsa mult mai ușor