Potrivit unui studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, 57% dintre romani au declarat ca vor sa renunte la fumat, dar nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a scapa definitiv de acest viciu.
Doi din trei fumatori, cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani, vor sa se lase de fumat, iar 55% dintre cei care au incercat deja sa se lase sunt la cea de-a treia tentativa, informeaza Gandul.
Studiul a mai relevat ca doar 6% dintre cei intervietati au apelat la un medic pentru a scapa de dependenta de fumat, in conditiile in care peste jumatate dintre romanii chestionati cred ca medicul reprezinta cea mai credibila de informatii in ceea ce priveste fumatul.
„Poate cel mai grav fenomen este ca tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boala. Fumatorii activi, dar si cei pasivi, nu sunt constienti de riscurile asupra sanatatii lor, se complac in aceasta dependenta si reactioneaza defensiv doar atunci cand se confrunta cu o problema de sanatate reala. Riscul de imbolnavire creste exponential o data cu numarul de zile in care se fumeaza si cu numarul de tigari fumate. Pe de alta parte, din prima zi in care renuntam la fumat, scade si riscul de imbolnavire si creste speranta de viata”, a declarat, pentru gandul.info, prof. dr. Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumonologie.