5 rețete de post cu ciuperci. Rapide si delicioase

Publicat: 17/11/2019 | 17:22
Ciupercile sotate, una dintre cele mai gustoase retete de ciuperci de post

Perioada postului este cea în care sunt căutate cel mai mult delicioasele rețete de post cu ciuperci. Iată cinci dintre cele mai gustoase și rapide rețete de post cu ciuperci.

Ciupercile sunt o sursă importantă de proteine, sunt foarte gustoase, tocmai de aceea reprezintă o alegere populară în posturi. În plus, rețetele de post cu ciuperci sunt simple și foarte bune la gust.

Rețete de post cu ciuperci

Sunt o multitudine de rețete de post cu ciuperci, foarte apreciate în posturile mari de peste an, cum este Postul Crăciunului.   Iată o selecție a celor mai simple și rapide rețete cu ciuperci:

Tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguță

Ingrediente:

  • 800 g ciuperci
  • 1 morcov mediu
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei
  • o conserva rosii cuburi (400g)
  • 2 linguri ulei
  • o legatura marar
  • sare piper

Mod de preparare: 

Sotează ceapa tocată mărunt în cele 2 linguri de ulei, la foc mic, 4-5 minute, apoi adaugă ardeiul tocat și morcovul ras. Amestecă un minut în ingredientele de tocăniță de ciuperci, apoi adaugă ciupercile tăiate feliuțe și o cană de apa (250 ml). Pune capacul tocăniței de ciuperci și amestecă ocazional, lăsând tocăniță la foc mic-mediu pentru următoarele 20 de minute.  Când ciupercile s-au schimbat integral la culoare, lasă tocăniță să scadă, potrivește de sare și piper, apoi adaugă roșiile cuburi.  Amestecă în tocăniță și mai laș-o pe foc 5-10 minute, apoi presar-o cu mărar din belșug. Servește tocănița de ciuperci cu mămăliguță proaspăt preparată și cu ardei iute.

Citește și: POSTUL CRĂCIUNULUI 2019. ZILELE CU DEZLEGARE LA PEȘTE ȘI VIN

Ciuperci de post la cuptor

Ciupercile la cuptor cu usturoi au un gust minunat și este una dintre cele mai simple rețete de post.

Ingrediente:

  • 13 ciuperci mari
  • câteva fire de pătrunjel
  • câteva fire de mărar
  • 1 căţel usturoi
  • 1/4 linguriţă sare
  • 1/2 linguriţă boia
  • 1/2 linguriţă piper
  • puţin ulei

Mod de preparare: 

Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele. Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de trei ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor la 220C pentru 15 – 20 minute. Le serviţi calde cu mujdei de usturoi şi pâine prăjită.

Ciuperci de post pane

Chiar dacă nu multă lume a încercat această rețetă de post, ciupercile pane se pot face și de post

Ingrediente:

  • jumătate de kilogram de ciuperci champignon,
  • 1 linguriță de cimbru uscat,
  • 1 linguriță de sare,
  • 1 morcov mediu,
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 2 cepe aurii potrivite,
  • 1 cană cu făină albă
  • 1 ceșcuță de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Se curăță ceapa, se taie în bucățele mici. Se curătă morcovul, se da pe răzătoarea mică, se procedează la fel și cu țelina. Ciupercile se spală, li se înlătura pielița și piciorușele.
Piciorușele ciupercilor se păstrează, nu se aruncă. Se umplu pălăriile ciupercilor cu amestec de ceapă, țelină și morcov, se condimentează cu sare și cimbru, se dau prin făină, după care se aruncă în uleiul încins din tigaie. Se procedează așa până la terminarea pălăriilor de ciuperci, la fel se procedează și cu piciorușele ciupercilor.  Se servesc calde.

Sarmale cu ciuperci de post

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente:

  • 1/2 kg ciuperci crude
  • 3 cepe mari
  • 200 g orez
  • 2 morcovi
  • 200 g ulei
  • o ceașca de apă
  • sare piper
  • cimbru mărar tocat
  • pătrunjel tocat
  • 1-2 verze murate pentru foi

Mod de preparare:

Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins. Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă.

Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi. Într-o oală se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.

Mâncare de ciuperci de post cu cartofi

Mâncare de ciuperci de post, la tigaie

Ingrediente:

  • 2 borcane mici de ciuperci tăiate
  • 5 cartofi potriviți
  • 1 ceapă
  • 2 cepe verzi
  • 2 morcovi
  • 300 gr roșii decojite în suc de roșii
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură pastă de tomate
  • pătrunjel verde

Mod de preparare: 

Ciupercile le spălam bine și le punem la scurs.  Cartofii îi curățăm, spălam și îi tăiem cuburi potrivite.  Ceapa o curățăm și o tocam mărunt, iar pe cea verde o tăiem rondele.  Morcovii îi decojim, îi trecem prin răzătoarea mare, roșiile decojite le maruntim.
Într-o cratiță încingem uleiul.  Punem ciupercile, morcovul și ceapă uscată.  Le innăbusim 2-3 minute, apoi adăugăm cartofii și ceapă verde. Amestecăm bine, le lăsăm pe foc vreo 2 minute, apoi punem apa cât să le cuprindă pe toate.  Presărăm sare, piper și boia de ardei dulce.

Potrivim focul și lăsăm să fiarbă. După vreo 10 minute, dăm drumul și roșiilor. Amestecăm din când în când.  Când sucul a scăzut suficient și toate legumele sunt bine pătrunse, punem pastă de tomate. Învârtim în mâncare și o mai lăsăm să dea câteva clocote. Gustăm să vedem dacă mai este nevoie să fie condimentată.  Luăm cratița de pe foc, lăsăm să se răcorească puțin, apoi servim cu pătrunjel verde tocat deasupra.