Surprinzator, ciocolata, cosmarul nostru dulce, poate avea si cateva efecte benefice asupra sanatatii, potrivit women’shealth.com. Studii recente in domeniul nutritiei au scos la iveala urmari benefice ale ciocolatei asupra organismului. Nu e de mirare ca aztecii considerau cacaua un dar al zeilor si o foloseau pe post de bani. Iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre desertul tau favorit. Remediu antistres Ai constatat ca ai pofta de ciocolata exact in acea perioada a lunii? Ei bine, nu esti singura. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania nu au descoperit nicio legatura intre hormonii care sunt activati in perioada menstruala si nevoia de ciocolata, ci doar nevoia frecventa de a o consuma in acea perioada. Annmarie Kostyk, un expert in arta ciocolatei de la Professional School of Chocolate Arts, Ecole Chocolat din Canada, a catalogat acest fenomen mai degraba psihologic, aceasta fiind considerata un aliment care asigura confortul psihic. Ai nevoie de astfel de alinari cand nu esti foarte fericita. Prin urmare, inainte de a te repezi la antidepresive, incearca sa-ti calmezi nervii cu un baton de ciocolata. Un excelent energizant Cand mergi la sala de sport uita de bauturile energizante si tot felul de shake-uri cu proteine minune. Cercetarile in domeniul medicinii sportive au demonstrat ca laptele cu cacao nu numai ca are un intens efect energizant, dar poate fi folosit cu succes si ca „tratament de recuperare”. Un studiu publicat in „Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism” a comparat efectele de refacere ale bauturilor energizante cu acela al laptelui cu cacao. Experimentul a avut loc intr-un lot de ciclisti si a demonstrat faptul ca bautura de cacao a sporit calitati precum anduranta si a redus semnificativ durerile musculare. Bogata in flavonoizi Flavonoizii sunt o substanta continuta de obicei in plante si care se gaseste din abundenta si in cacao si, prin urmare, si in ciocolata. Datorita structurii lor unice, flavonoizii au un puternic efect antioxidant, anti-inflamator si protector asupra celulelor, argumenteaza Giana Angelo, cercetator la Universitatea Oregon din Statele Unite. Consumand alimente bogate in flavonoizi putem reduce riscul bolilor de inima. Acest atribut al ciocolatei se refera strict la cea neagra, care contine 60% cacao si 536 miligrame de flavonoizi. Studiile au dovedit ca numai 80 de miligrame de flavonoizi pe zi pot regla problemele legate de tensiune. Benefica pentru dantura Cum poate fi acest desert controversat bun pentru dinti? Conform Asociatiei Dentistilor Americani, pe langa zahar, principalul vinovat pentru aparitia cariilor, ciocolata mai contine si theobromina, o molecula organica detinuta in mod natural de cacao. Aceasta poate proteja smaltul dentar. Pentru ca aceasta substanta sa isi faca simtit efectul, trebuie ca batonul de ciocolata sa aiba cat mai putin zahar. Mai buna decat cafeaua Desi are un efect energizant, evitam ciocolata din pricina cofeinei, care ar putea sa ne dea o stare de agitatie. Potrivit nutritionistilor americani, acesta este doar un mit. Cantitatile de cofeina continute de ciocolata sunt minuscule in comparatie cu o ceasca de cafea. Un baton de ciocolata neagra poate contine pana la 20 de miligrame de cofeina, in comparatie cu o ceasca de cafea, care are 100 de miligrame, sau o ceasca de ceai, care echivaleaza cu 50 de miligrame de cofeina.