Pe măsură ce prețul la gaze și electricitate este în continuă creștere, acest lucru se resimte foarte mult pe facturile lunare. De aceea, tot mai multe persoane, mai ales din mediul rural și din zonele suburbane, iau în considerare instalarea centralelor termice pe lemne, acestea reprezentând o opțiune mult mai economică.
Dincolo de a fi o investiție care are numeroase avantaje, centralele termice pe lemne dau foarte multă căldură și sunt mult mai facile. În același timp, dat fiind faptul că există foarte multe modele disponibile pe piață, vei găsi întotdeauna o centrală care să se potrivească nevoilor termice ale locuinței tale. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre centralele pe lemne înainte de a achiziționa una.
După cum le spune și numele, centralele termice pe lemne funcționează, evident, cu lemn. Fie că vorbim despre lemn brut, paleți, brichete, poți folosi orice pentru a-i alimenta focul și a obține căldură. Căldura degajată va fi îndeajuns de suficientă pentru a-ți încălzi locuința, plus că vei avea mereu o rezervă de lemne pentru alimentare.
De asemenea, calitatea lemnului joacă un rol esențial în ceea ce privește randamentul energetic, motiv pentru care este important să folosești lemn cât mai uscat și, pe cât posibil, de calitate superioară. Nu există restricții în ceea ce privește specia de copac din care provine lemnul, deși, bineînțeles, lemnul de calitate va produce mult mai multă căldură.
Un alt criteriu important îl reprezintă dimensiunea centralei, în speță dimensiunea cazanului de alimentare. Astfel, este absolută nevoie să te raportezi la dimensiunile locuinței tale pentru a alege o centrală care să acopere toate nevoile termice ale camerelor respective. Volumul unei cmaere joacă un rol esențial în asigurarea căldurii.
Din fericire, acest criteriu este ușor de îndeplinit, întrucât cele mai multe centrale pe lemne sunt disponibile în foarte multe dimensiuni. Pentru a face alegerea cea mai bună, măsoară aria camerelor și, în același timp, volumul acestora și înainte de a-ți achiziționa o centrală pe lemne, cere sfaturi privitoare la care este soluția optimă pentru dimensiunile locuinței tale.
Există două tipuri de centrale pe lemne, care diferă în ceea ce privește mecanismul de funcționare: centrale termice cu ardere clasică și centrale termice cu gazeificare. Centralele termice cu gazeificare sunt, din punct de vedere energetic, mult mai practice, dar costă ceva mai mult decât cele clasice.
Cu toate acestea, centralele termice cu ardere clasică pot fi alimentate cu orice tip de lemn, chiar și umed, spre deosebire de centralele cu gazeificare. Gazeificarea este un proces chimic de transformare care necesită un tip de lemn mult mai uscat, cu ardere lentă, pe când centralele cu ardere clasică funcționează cu orice tip de lemn.
Dacă dorești să cumperi o centrală pe lemne cât mai rezistentă, care vine la un preț accesibil, cu o putere de ardere în conformitate cu nevoile tale, poți alege centralele termice de la Liepsnele. Aceștia au peste 11 ani de experiență în domeniu și îți pot pune la dispoziție o gamă variată de modele de centrale pe lemne. Totul pentru a alege cel mai potrivit model pentru locuința ta pentru o iarnă ca-n povești.
Este important să știi și că centralele pe lemne diferă în funcție de puterea de ardere, care se măsoară în (k)W. Aceasta se raportează, în primul rând, la dimensiunile locuinței. Locuințele mai mari, cu camere mai voluminoase, vor avea nevoie de centrale cu putere de ardere mai mare, pentru a putea întreține căldura și asigura temepratura optimă.
În această privință, este important să iei în considerare volumul camerelor și dimensiunile acestora, precum și amplasarea caloriferelor și izolația aferentă. Pentru locuințe cu izolație deficitară, pierderile de căldură sunt ceva mai mari, motiv pentru care este recomandat să achiziționezi o centrală pe lemne cu putere semnificativ mai mare.
Centralele pe lemne reprezintă o alegere economică, practică, fiabilă din punct de vedere energetic. Lemnul reprezintă o sursă de căldură foarte bună și, spre deosebire de gaz și electricitate, nu are costuri atât de mari. Singurul dezavantaj este că trebuie să dispui de un spațiu suplimentar de depozitare, unde lemnele să fie ferite de umezeală și degradare, dar acest lucru poate fi ușor pus la punct, fără prea mari bătăi de cap.