4 preoți din Vaslui s-au ales cu dosar penal, după o comemorare bisericeacă făcută pentru mareșalul Antonescu
Magistrații de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui au dechis un dosar penal care se cercetează în rem și îi vizează pe mai mulți preoți care au oficiat o slujbă interzisă prin lege.
Concret, cei patru preoți vizați de anchetă, au făcut comemorare a mareşalului Ion Antonescu, personaj istoric considerat antisemit și criminal de război, motiv pentru care legislația nu permite astfel de manifestări.
„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boboc.
Reacția prefectului din Vaslui
Marcel Lăudatu, prefectul judeţului Vaslui, a precizat că a solicitat lămuri din partea Episcopiei Huşilor cu privire la cele întâmplate.
„Am solicitat, aşa cum este firesc, un punct de vedere reprezentanţilor Episcopiei Huşilor şi urmează să analizăm răspunsul primit”, a afirmat prefectul.
Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că „încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă”.
Elogierea unui personaj vinovat pentru crime de război
„Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României.
Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili.
Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti”, a menţionat Muraru.