4.000 de euro, prețul plătit de absolvenții de liceu ca să promoveze Bacalaureatul. Ce presupunea operațiunea de „14 minute”, folosită în liceele din România

Publicat: 25/10/2023 | 23:39
S-au plătit sume „grele”, pentru promovarea Bacalaureatului

În vara lui 2022, zeci de elevi au „cotizat” cu sume considerabile, după ce au picat Bacalaureatul (sesiunea din vară) și au vrut să obțină notele pentru a promova, în toamnă. „Afacerea” a fost aranjată de părinții absolvenților, iar din buzunare au scos 4.000 – 4.500 de euro, pentru ca elevii să treacă cu „brio” examenul maturității. Dar schema a fost descoperită de procurorii DIICOT, iar rețeaua a fost destructurată imediat. În plan se regăsea operațiunea „14 minute”, adică timpul în care camerele de supraveghere nu aveau semnal, iar elevii mergeau în baie sau pe hol, pentru a primi rezolvările subiectelor.

În vara lui 2022, zeci de elevi au picat examenul maturității. Pentru a avea „garanția” că vor reuși să ia Bacalaureatul cu note de trecere în sesiunea din toamnă, părinții au „cotizat” cu mii de euro. S-au dat câte 4.000 – 4.500 de euro, aspect descoperit de procurorii DIICOT. Cel care a încasat sumele este chiar președintele centrul de examen din cadrul Colegiului Economic din Drobeta-Turnu Severin. De altfel, bărbatul era și inspector de rurse umane la ISJ Mehedinți, iar operațiunea se desfășura rapid, în doar… 14 minute.

Operațiunea „14 minute” și 4.000 de euro, „rețeta” pentru a promova Bacalaureatul

Rețeaua construită de inspectorul ISJ Mehedinți a fost descoperită de procurorii DIICOT, iar la operațiune participau și subalternii săi – profesori suplinitori, în mare parte. Tot el era cel care organiza concursurile pentru ocuparea funcțiilor didactice, fiind un motiv în plus să se folosească de poziție, pentru a-și desfășura activitatea ilegală.

Operațiunea „14 minute” era bine pusă la punct: elevii ai căror părinți au „cotizat” cu miile euro erau scoși pe hol sau duși în baie, pentru a primi rezolvările subiectelor de Bacalaureat. Camerele de supraveghere de pe holul liceului erau lipsite de semnal, în minutele respective.

Vezi și  PRIMA DE 1.500 DE LEI PENTRU PROFESORI, UN BALON DE SĂPUN. ȘEFUL SINDICATELOR DIN EDUCAȚIE DEZVĂLUIE CUM VOR PUTEA FI FOLOSIȚI BANII DE CĂTRE CADRELE DIDACTICE

5 elevi au fost eliminați din examen, iar părinții l-au denunțat pe inspector la Poliție

Rețeaua de șpăgari n-a funcționat pentru mult timp, însă. Deși profesorii le-au înmânat rezolvările subiectelor celor în cauză, au uitat să îi „atenționeze” că nu ar trebui scrise identic. Aspect care a atras atenția profesorilor corectori de la Bacalaureat. Pe de altă parte, 5 elevi (ai căror părinți au dat bani) au fost prinși în timp ce copiau și, ulterior, eliminați din examen. Motiv pentru care părinții s-au dus să denunțe șpaga. Bărbatul se află, acum, în control judiciar, iar ancheta este în desfășurare, arată ziare.com.

Citește și NU ESTE O EROARE! CÂȚI LEI CER PROFESORII DIN CLUJ PENTRU 90 DE MINUTE DE MEDITAȚIE LA MATEMATICĂ ȘI LA LIMBA ROMÂNĂ

Sursă foto: Colaj Pixabay