38.000 de litri de rachiu, aruncați în canal în Iași. Care a fost motivul, autoritățile erau de față

Publicat: 24/08/2023 | 10:34
De ce s-au aruncat zeci de mii de litri de rachiu în sistemul de canalizare ,la Iași

Nu mai puțin de 38.000 de litri de rachiu au fost aruncați în sistemul de canalizare, în Iași. SCDVV a fost nevoită să recurgă la această măsură, după dispoziția dată de Curtea de Conturi în anul 2012. Apoi, însă, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) din Copou a cerut decontarea accizelor plătite. Dar stocul a fost distrus abia anul trecut. Au diluat băutura cu apă, apoi au aruncat-o în sistemul de canalizare al orașului. Povestea se regăsește mai jos, în articol.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) din Copou producea, pe vremuri, țuică și rachiu. În anul 2003, însă, a intervenit o modificare legislativă. Producătorilor de rachiuri li s-a impus să plătească taxe suplimentare, să întocmească noi docmentații și, de altfel, să efectueze anumite investiții. La momentul acela, stațiunea nu dispunea de bugetul necesar. Totodată, a fost oferit un termen de grație vizavi de comercializarea produselor care se aflau, deja, în stoc. SCDVV avea, la momentul respectiv, un stoc disponibil de 39.083 de litri de rachiu de drojdie. Băutura, însă, nu s-a vândut nici pe sfert – doar 1.000 de litri au reușit să fie vânduți, atunci. Iar stațiunea a rămas cu 38.084 de litri de rachiu, care nu au mai putut fi comercializați. Ani la rând, băutura a zăcut în beci.

Vezi și CE A PRIMIT, DE FAPT, LAURA DIN IAȘI, DUPĂ CE A CUMPĂRAT UN PACHET DE CRENVURȘTI DE 9.70 LEI, DINTR-UN SUPERMARKET

38.000 de litri de rachiu au fost devărsați în sistemul de canalizare al orașului Iași

În anul 2012, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi, au fost impuse măsuri, dar și o recomandare – rachiul comercializat, dar nevândut, să fie distrus. Accizele pentru băuturi alcoolice, pe care stațiunea trebuia să le plătească, au fost achitate abia în anul 2018 – 1,3 milioane de lei. Accizele au costat 619.000 lei, iar restul diferenței de bani reprezentând penalități și dobânzi.

Apoi, reprezentanții stațiunii au luat decizia de a distruge rachiul necomercializat și ținut în beci, pentru a putea cere decontarea accizelor. Astfel, în anul 2022, stațiunea a diluat bătura cu apă, apoi au devărsat-o în sistemul de canalizare, chiar în prezența reprezentanților Biroului Vamal. DRFP – Direcția Regională a Finanțelor Publice a decis restituirea accizelor pe care stațiunea le-a plătit. Însă, a fost menționată doar suma de 619.000 lei. Pentru că a fost respinsă cererea pentru restituirea sumelor plătite în cazul penalităților și dobânzilor, stațiunea a apelat la instanță. Pentru restul banilor, de 690.000 de lei, stațiunea se judecă cu Fiscul. Procesul este, acum, pe rolul Curții de Apel, conform Ziarul de Iași.

Sursă foto: colaj Pixabay