30 noiembrie, zi liberă. Cât durează minivacanța

De: Cancan
Publicat: 26/11/2018 | 19:48
30 noiembrie, zi liberă. Cât durează minivacanța

Data de 30 noiembrie e zi liberă, nelucrătoare. Pe 30 noiembrie se sărbătorește anual Sfântul Apostol Andrei, care este considerat Ocrotitorul României și este unul dintre cei mai populari sfinți ai noștri. Aceasta zi este considerată din 2012, sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum s-a stabilit în Codul Muncii.

Prin urmare, salariaţii vor primi liber de la angajatori. 30 noiembrie, sărbătoarea Creștinării Poporului Român, a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit, de luni până vineri, au beneficiat doar de două ori de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012 și 2015, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică. 

Cum trebuie să fii recompensat, dacă mergi la serviciu în 30 noiembrie

Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 30 noiembrie, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, cei care lucrează de Sfântul Andrei pot solicita angajatorului o zi liberă până în 30 decembrie. Compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile se acordă, de asemenea, și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. (CITEȘTE ȘI: SFÂNTUL ANDREI! CE VRĂJI SE FAC DE SFÂNTUL ANDREI)

Codul Muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă  zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit avocatnet.ro. Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Câte zile libere vor avea românii în minivacanța de 1 decembrie 2018

Românii vor beneficia de o minivcanță în anul centenar, pentru că ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie), care este nelucrătoare, pică într-o zi de vineri. (VEZI ȘI: SFÂNTUL ANDREI, CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI!)

Potrivit articolului 139 din Codului Muncii, din 2012, salariații cu program de lucru obișnuit, de luni până vineri, beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. 

Totuși, prevederile articolului 139 din Codul Muncii nu se aplică acelor locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă pe fondul caracterului procesului de producție sau specificului activității, conform articolului 141 al legii 53/2003 – actualizată. Salariaților care nu beneficiază de zilele libere legal în minivacanța de 1 Decembrie li se asigură, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător Dacă aceste zile libere compensatorii nu se pot acorda, atunci angajatorul este obligat să ofere un spor de salariu de bază de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Așadar, angajații vor fi liberi 3 zile, de pe 30 noiembrie până în 2 decembrie, când vor putea aniversa Centenarul Marii Uniri. Atenție, pentru 1 decembrie nu mai există locuri de cazare la Alba Iulia! Ce a rămas are prețuri ca la New York! La Alba Iulia, Centenarul este omagiat cu un monument gândit pe vremea lui Ion Iliescu și care seamănă cu logoul Facebook. 

Minivacanța de 1 decembrie. Calendarul zilelor libere până la finalul anului 2018:

30 noiembrie – Sfântul Andrei – vineri

1 decembrie – Ziua Națională a României – sâmbătă

25 decembrie – prima zi de Crăciun – marți

26 decembrie – a doua zi de Crăciun – miercuri