30 iulie, Ziua Internațională a prieteniei!

Publicat: 30/07/2018 | 11:25
Pe 30 iulie sărbătorim Ziua Internațională a prieteniei. Această zi a fost adoptată oficial de ONU în 2011. Scopul acestei inițiative a fost de a transmite mesajul prieteniei între țări, popoare, culturi, indivizi și de pace generală în lume. 

Pe 30 iulie sărbătorim Ziua Internațională a prieteniei. Această zi a fost adoptată oficial de ONU în 2011. Scopul acestei inițiative a fost de a transmite mesajul prieteniei între țări, popoare, culturi, indivizi și de pace generală în lume. 

Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţa prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume. Este ziua în care, indiferent de etnie şi de sex, se leagă conexiuni și empatii. ONU și-a dorit ca tinerii să fie implicați în această inițiativă, întrucât ei sunt viitorii lideri ai lumii, care ar putea păstra pacea între popoare și națiuni. De Ziua Internațională a prieteniei, ONU îngurajează toate guvernele, organizațiile și comunitățile să țină evenimente și activități care să promoveze solidaritatea, empatia și împăcarea.

Ziua Internațională a prieteniei a fost mai întâi pe 2 august

Ziua Internațională a prieteniei. Oamenii sărbătoreau în trecut pe 2 august

Afaceristul american Joyce Hall, cel care a lansat pe piață cărțile poștale Hallmark ( în 1910), a fost primul care a avut inițiativa de a propune o zi a prieteniei. Data aleasă de el a fost 2 august, pentru a coincide cu sezonul vacanțelor, pentru că la vremea aceea oamenii își trimiteau des cărți poștale. Ideea a fost primită cu entuziasm, însă în anii ’30 a început să își piardă din popularitate. Motivul principal a fost că gestul de a trimite o carte poștală unui prieten își pierduse semnificația originală, devenind mai mult o obligație susținută de promovacarea comercial agresivă.  (Citește și Felicitări de Ziua internațională a sărutului! Ce semnifică)

Ziua Internațională a prieteniei, Winnie the Pooh – ambasadorul ONU

Ziua Internațională a prieteniei. Ursulețul Winnie, propus ca ambasador al prieteniei

Nane Annan, soția fostului secretar-general al ONU Kofi Annan, a propus în 1998 ca personajul de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei. Nu a inițiat, însă, demersurile pentru declarare de către ONU a unei zile dedicate amiciției. Deși sărbătoresc Ziua Internațională aprieteniei, unele țări o fac în alte dat. Este cazul Argentinei și al Braziliei, care celebrează această zi pe 20 iulie. În Finlanda și Estonia, Ziua Internațională a prieteniei coincide cu Sfântul Valentin, adică 14 februarie. Din 2009,  în Peru, această zi este sărbătorită în prima duminică a lunii iulie. (Citește și Se măresc zilele! În cât timp va ajunge ziua să aibă 25 de ore )

Ziua Internațională a prieteniei – semnificație

Ziua Internațională a prieteniei promovează pacea în lume

„Lumea noastră se confruntă cu multe provorcări, crize și forțe de divizare, cum ar fi sărăcia, violența și abuzurile cu privire la drepturile omului, printre multe altele, care subminează pacea, securitatea, dezvoltarea și armonia socială între popoarele lumii. Pentru a face față acestor crize și provocări, cauzele lor fundamentale trebuie abordate prin promovarea și apărarea unui spirit comun al solidarității umane, care ia multe forme, cea mai simplă dintre acestea fiind prietenia.  Prin prietenie, prin acumularea de legături de camaraderie și prin dezvoltarea unor legături puternice de încredere, putem contribui la schimbările fundamentale, urgente și necesare pentru a atinge o stabilitate durabilă, pentru a țese o plasă de siguranță care ne va proteja pe toți și va genera pasiunea pentru o lume mai bune, pentru binele mai mare al tuturor”, se arată pe pagina oficială a ONU.

            
Angie Voicu