Pentru o perioadă foarte lungă, jocurile au fost menite doar copiilor și, în funcție de societatea și de cultura cărora le aparțineau, erau privite chiar cu dispreț, dacă erau folosite după o anumită vârstă.
În ultima perioadă, însă, acestea au devenit un must, indiferent de vârsta pe care o avem. Pentru că reușesc să fie un mediu excelent de relaxare, pentru că ne scapă cel puțin pentru o scurtă perioadă de problemele și de grijile obișniuite, teleportându-ne într-un alt univers, în care putem dobândi un statut pe care, de obicei, poate că nu îl deținem.
Dar, mai important decât oricând, jocurile reușesc să unească oameni și să transforme o seară plictisitoare într-una plină de zvâc și de culoare. Și pentru asta nu este nevoie decât de un grup de oameni și de un obiect care să le pună atenția, dar și mintea la contribuție.
Iată trei tipuri de jocuri pe care să le încerci indiferent de vârstă:
1. Puzzle-urile.
Par să fie companionii perfecți în copilărie, pentru că îl ajută pe cel mic să-și dezvolte foarte multe abilități, de la observarea formelor, la potrivirea lor într-o imagine foarte simplă, la distingerea culorilor și a nuanțelor acestora cât mai diferite, odată cu creșterea complexității puzzle-ului.
Mai mult, în funcție de numărul de piese, jocul poate reprezenta o activitate excelentă de realizat în familie, într-o duminică ploioasă sau chiar de-a lungul mai multor zile. Pentru că pe piață au apărut în ultimii ani modele cu peste 1000 de piese, care necesită un grad sporit de atenție și nevoia unei strategii foarte bine delimitate pentru realizarea sa.
În plus, anumite modele, care prezintă imagini foarte detaliate, precum picturile abstracte, peisajele citadine sau viața în sălbăticie, oferă posibilitatea de a fi plastifiate și apoi înrămate.
2. Jocurile de societate.
Considerate vedetele principale în categoria obiectelor de divertisment, acestea se diferențiază mai ales prin diversitatea subiectelor și a numărului de jucători. Cu alte cuvinte, indiferent ce cauți, vei găsi cu siguranță ceva care să-ți fie pe plac: de la obiecte cu tentă educativă, pentru copii și adolescenți, la modele complexe care necesită întreaga atenție pentru construirea unei strategii foarte bune și până la cunoscutele drinking games, care se joacă în teambuildinguri sau la tot soiul de petreceri.
Mai mult, chiar dacă unele jocuri de societate prezintă broșuri stufoase cu reguli, nu este nevoie să le parcurgi, ci poți căuta pe internet filmulețe cu alți oameni care se joacă, pentru a putea vedea concret ce se întâmplă.
Alias, Catan, Monopoly, Ticket to Ride Europe, Scrabble în limba română sau în alte limbi, Cards Against Humanity – sunt doar câteva exemple ale celor mai cunoscute jocuri de societate, însă, plaja acestora s-a diversificat considerabil în ultima perioadă, astfel încât există „biblioteci” întregi cu opțiuni nișate, în funcție de preferințe.
Pe lângă faptul că reprezintă o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber, acestea garantează încă de la bun început un rezultat concret, care depinde doar de timpul investit în desfășurarea acestei activități.
Mai mult, la final, vei obține o pictură pe care o poți dărui cuiva drag sau pe care, din contră, o poți pune la vedere, pentru a-ți reaminti că este rodul muncii tale și pentru a te bucura de peisajul creat în fiecare zi.
Acum, că ai aflat care sunt cele 3 tipuri de jocuri pe care trebuie să le încerci de-a lungul vieții, caută cel mai potrivit mod în care să-ți petreci timpul liber și încearcă una dintre numeroasele opțiuni sugerate.
Este recomandat ca atunci când începi căutările pentru găsirea celui mai bun produs, mai ales în cazul jocurilor de societate, să citești și câteva recenzii ale utilizatorilor, înainte de a-l cumpăra, tocmai pentru a te asigura că vei obține o experiență potrivită pentru tine.
Unele dintre astfel de obiecte, așa cum ți-ai dat seama probabil, pot fi folosite doar o dată, în timp ce altele pot fi folosite de mai multe ori, cu un număr diferit de jucători și pot crea experiențe noi prin adăugarea unor extensii care să schimbe cu totul experiența.