Trei ruși și un ucrainean au fost arestați în urma anchetei deschisă după tragedia aviatică produsă în estul Ucrainei în luna iulie 2014. Suspecții sunt acuzați că “au doborât avionul MH17”, iar în urma prăbușirii acestuia, 298 de oameni care erau la bord și-au pierdut viața. Investigatorii au făcut publice numele celor patru bărbați reținuți și au dezvăluit noi detalii șocante din acest caz care a cutremurat lumea.
Oficialii din Olanda au anunțat cine sunt cei patru suspecția acuzați că “au doborât avionul MH17”. Este vorba despre trei ruși: Igor Girkin, Sergey Dubinskiy, Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Kharchenko, relatează jurnaliștii de la BBC. Primii trei bărbați sunt agenți sau spioni, care au fost trimiși de Rusia în străinătate, iar cel din umră ar fi fost comandantul unei unități din Donețk. Potrivit informațiilor făcute publice în presa de peste hotare, ei ar fi obținut echipament militar de la Moscova, inclusiv lansatorul de rachete care a doborât MH17.
În luna mai a anului trecut, echipa de investigație a declarat că a stabilit că racheta care a doborât avionul în urmă cu aproape cinci ani provenea de la Brigada antiaeriană rusă 53 din Kursk (vestul Rusiei). Niciunul dintre cei 298 de călători și membrii ai echipajului nu a supraviețuit.
Toți cei patru suspeți vor fi acuzați de crimă, iar în cursul anului viitor, ei vor fi judecați în absență, conform Daily Mail. “Va avea loc un proces la 9 martie 2020 împotriva a patru persoane suspectate de ucidere. Sunt bucuroasă că procesul va putea în sfârşit să înceapă şi că numele suspecţilor au fost dezvăluite. Este un început. Sunt mulţumită”, a declarat presei Silene Fredriksz, al cărei fiu şi soţia acestuia au pierit în această tragedie.
Vă reamintim că pe 17 iulie 2014, un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit. Olanda şi Australia, ai cărei 38 de rezidenţi figurează printre victime, au acuzat în mod deschis Rusia că este responsabilă de moartea cetăţenilor lor după dezvăluirile JIT. Pentru prima oară, responsabilitatea pentru această tragedie este imputată Moscovei, care a negat vehement orice implicare, dând vina pe Kiev.