3 rețete de pască tradițională cu brânză, cu iaurt sau smântână
Se apropie Paştele, iar unul dintre felurile de mâncare nelipsite de pe masa tradiţională este pasca. În continuare, vă vom arăta trei reţete de pască, destul de simplu de făcut, pentru a vă face acasă acest desert tipic sărbătorilor pascale.
Reţeta tradiţională de pască cu brânză
Pentru a prepara tradiţionala pască cu brânză, ai nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat:
- 300 g faina 000
- 2 galbenusuri
- 50 g zahar
- 100 ml lapte
- 100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer
- 50 g unt cu min. 80% grasime
- un praf de sare
- coaja de lamaie
- vanilie
- 20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata
Pentru a face umplutura pentru pască, îţi trebuie aceste ingrediente:
- 1 ou
- 2 albusuri
- 200g branza de vaci
- 50 g unt cu min. 80% grasime
- 100 g zahar tos
- 50 g stafide
- 50 g smantana grasa
- 30 g faina de orez (sau faina alba, amidon)
- un praf de sare
- vanilie
- coaja de lamaie
Mai întâi, trebuie să încălzeşti laptele, să adaugi în el zahăr şi drojdie, apoi celelalte ingrediente pentru compoziţia blatului, cu excepţia făinii. Se amestecă bine şi de adaugă, treptat, făina. Apoi, frământă aluatul, până când ajunge să fie omogen şi compact. Aluatul se va lăsa ulterior la dospit la cald, în jur de jumătate de oră.
După ce aluatul s-a dospit, acesta se întinde pe un blat de lemn pe care s-a pus în prealabil făină. Acesta va fi împărţit în două. Dintr-o bucată se va face baza pentru pască, iar din cealaltă bucată se vor face două cordoane lungi şi subţiri, care se împletesc în asemenea mod încât să aibă lungimea şi circumferinţa tăvii în care va coace pasca.
Bucata pentru baza de pască se întinde cu făcăleţul şi se pune pe fundul tăvii de copt, iar împletitura se pune pe marginea acesteia. După ce ai făcut acest pas, lasă la dospit tava, acoperită, timp de un sfert de oră.
În tot acest timp, poţi să te apuci de umplutură. Ouăle se separă, iar albuşurile se bat spumă cu praf de sare. Restul ingredientelor se amestecă separat, iar treptat, cu grijă, se adaugă şi albuşurile spumă şi amestecă până la omogenizare.
Nu uita ca înainte să torni umplutura în blat să-l ungi cu un ou bătut. Pasca tradiţională cu brânză se va coace timp de 20 de minute la 180 de grade, iar apoi încă un sfert de oră la 150 de grade.
Reţeta de pască cu iaurt
Pentru a face pasca cu iaurt, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- o păstaie de vanilie
- coaja rasă de la o portocală
- 50-100 g stafide
- 150-200 g zahăr
- 2 linguri făină sau griș
- 4 ouă
- 500 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
- coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- jumătate cub drojdie proaspătă
- 300 g făină
- 75 g unt
- 130 ml lapte
- 100 g zahăr
- 2 gălbenușuri
Pentru a face aluatul, trebuie să freci drojdia cu o lingură de zahăr şi să adaugi apoi lapte cald. Gălbenuşurile se freacă cu coaja de lămâie şi cu zahăr şi se toarnă peste lapte. Se amestecă, iar apoi se adaugă făina şi sarea. Compoziţia începe să se frământe şi, treptat, se adaugă untul topit.
După ce aluatul a luat o formă omogenă, se lasă la dospit în jur de o oră.
Apoi, se unge o formă cu fund detaşabil cu ulei şi se întinde aluatul crescut. După aceea, va trebui să îl mai laşi o jumătate de oră la dospit.
Între timp, poţi face umplutura. Se amestecă gălbenuşurile de la cele patru ouă cu zahăr şi se adaugă treptat iaurt, făină, vanilie şi coajă de portocală. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la final. Umplutura va fi turnată peste aluat, după care se vor presăra stafide şi se va lăsa în cuptor timp de 45-50 de minute la o temperatură de 150 de grade.
Reţeta de pască cu smântână
Pentru a face aluatul pentru pasca cu smântână, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 ouă
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 2 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 un praf de sare
Pentru umplutură, îţi trebuie următoarele:
- 1 kg smântână
- 5 gălbenușuri
- 3 albușuri
- 2-3 linguri făină
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf de sare
Înainte de a te apuca de această reţetă, e bine să pui smântâna într-un prosop curat pe care să-l aşezi pe un vas cu mălai. Amestecă din când în când în smântână pentru a te asigura că tot zerul a fost absorbit în mălai.
Pentru a face aluatul, trebuie să separi albuşurile de gălbenuşuri, să le baţi spumă şi să adaugi un praf de sare. Gălbenuşurile se vor freca cu zahăr tos şi zahăr vanilat. Se adaugă treptat ulei şi se amestecă până când se obţine o consistenţă cremoasă. Se vor aduăga la final albuşurile spumă şi făina, se omogenizează şi se lasă la dospit.
Pentru umplutură, freacă smântâna cu gălbenuşurile, zahărul tos şi cel vanilat. bate albuşurile spumă şi adaugă-le peste această compoziţie, iar apoi pune făina şi amestecă până la omogenizare.
Pune aluatul într-o formă rotundă şi tapetată şi lasă-l 15 minute la cuptor. Scoate apoi tava, toarnă umplutura şi nivellează. Lasă pasca în cuptor, la copt, până când se rumeneşte.