3 oameni din întreaga lume pot călători fără pașaport. De ce nu au nevoie de acest document
În urmă cu mai bine de 100 de ani a fost introdus în lume sistemul de pașapoarte. De atunci, orice persoană care își dorește să călătorească dintr-o țară în alta trebuie să prezinte acest document. Fie că vorbim de cetățeni de rând, președinți sau staruri internaționale, cu toții au aceeași obligație. Însă, există și excepția de la regulă, doar trei persoane din întreaga lume pot călători fără pașaport. Cine sunt acestea?
Un pașaport este un document oficial care identifică oamenii ca cetățeni ai unei anumite țări. Toată lumea are nevoie de el pentru a traversa frontierele internaționale, însă există și câteva excepții. În timp ce liderii mondiali și politicienii pot beneficia de călătorii fără viză datorită relațiilor diplomatice, doar câțiva aleși au privilegiul extraordinar de a călători în lume fără pașaport.
(CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ UN PAŞAPORT ROMÂNESC, ÎN 2024? CE TAXE TREBUIE SĂ ACHITE ROMÂNII ŞI CE DOCUMENTE TREBUIE SĂ AIBĂ LA EI)
Cele trei persoane care pot călători fără pașaport
Așa cum spuneam, în întreaga lume, există doar trei persoane care se pot bucura de privilegiul de a călători fără pașaport, iar două dintre ele se află în Japonia. Dacă japonezii pot vizita peste 194 de țări fără viză, monarhul Japoniei și soția acestuia nu au nevoie nici măcar de pașaport pentru a călători în lume.
Mai exact, Împăratul Naruhito, al 126-lea conducător al Casei Imperiale a Japoniei, și soția sa, Împărăteasa Masako, au libertatea de a călători în străinătate fără pașaport. Ministerul de Externe al Japoniei a decretat că „ar fi nepotrivit să se elibereze un astfel de pașaport pentru Împărat sau Împărăteasă”.
Acest privilegiu datează din anul 1971, atunci când Ministerul Afacerilor Externe de la Tokyo s-a implicat într-un aranjament special, pentru ca împăratul și împărăteasa Japoniei să poată călători în străinătate, fără obligația de a prezenta pașaport. Cu toate acestea, pașapoarte diplomatice au fost emise pentru alți membri ai familiei imperiale, inclusiv pentru Prințul Moștenitor Fumihito și Prințesa Kiko.
În aceeași situație ca împăratul și împărăteasa Japoniei se află și cel mai nou monarh al Regatului Unit, Regele Charles al III-lea. De același beneficiu s-a bucurat și Regina Elisabeta a II-a, aceasta neavând niciodată acest document de călătorie.
Însă, imediat după ce Charles al III-lea a devenit rege al Marii Britanii, secretarul său a trimis un mesaj informativ tuturor țărilor prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în care s-a arătat că, dată fiind noua sa funcție, monarhului trebuie să i se permită să călătorească liber. Potrivit normelor urmate de guvernul Regatului Unit, pașaportul britanic este emis în numele monarhului, prin urmare, nu este necesar ca monarhul să aibă unul.
Și în acest caz, la fel ca în Japonia, toți ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Regina Camilla și Prințul William trebuie să aibă un pașaport ori de câte ori călătoresc în afara Marii Britanii.