Cafeaua pare un viciu neînsemnat, dar în cele mai multe cazuri probleme de sănătate apar de la consumarea în exces a acestei băuturi. Există persoane dependente de cofeină, iar dacă nu beau cafea se simt obosiţi, îi doare capul şi sunt lipsiţi total de vlagă. Veşti bune, însă! Există înlocuitori de cafea, care sunt mult mai sănătoşi şi au acelaşi efect.
Cofeina din cafea stimulează majoritatea proceselor din corp, de aceea are avantaje şi dezavantaje. Această substanţă stimulează sistemul nervos şi poate da nervozitate, anxietate, insomnie sau amenţeală. Totodată, creşte presiunea sângelui, aciditatea gastrică şi nivelul zahărului din sânge. Ce e de făcut? Cei care ştiu că au probleme, sunt sfătuiţi să încerce înlocuitori de cafea.
Cicoarea este o ceaşcă de sănătate! Este unul dintre cei mai îndrăgiţi înlocuitori de cafea, dar şi o plantă tămăduitoare, îndrăgită din timpuri străvechi. În tradiţia populară, cicoarea este numită cea mai ”puternică” plantă, deoarece înfloreşte până toamna târziu. Cicoarea este foarte bogată în substanţe nutritive şi din acest motiv are numeroase întrebuinţări, de la uz extern pentru a vindeca rănile, până la uz intern. Cicoare conţine vitamina A, B, K şi vitamina P. Cele mai multe substanţe nutritive se găsesc în rădăcină şi tulpină. Astfel în cicoare întâlnim cicorină, arginină, fier, fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fructoză, tanin, ulei volatil.
Ceaiul negru este unul dintre cei mai buni înlocuitori de cafea, mai ales că şi el conţine cofeină. Mulţi oameni în consideră un energizant natural şi există dovezi ştiinţifice că aşa şi este. Ceaiul negru este bogat în aminoacizi, vitaminele B1, B2, PP, C şi K, uleuri volatile, numeroase minerale precum calciu, zinc, crom, mangeziu, fier, potasiu, fosfor şi fluor.
Şi ceaiul verde se numără printre cei mai buni înlocuitori ai cafelei, singura problemă ar fi că nu are un gust similar cu cel al cafelei, iar cei care iubesc aroma ei nu pot renunţa la ea. Cu toate acestea, au multe motive să o facă. Ceaiul verde este extrem de sănătos. El este bogat în antioxidanţi şi are multiple efecte terapeutice: scade colesterolul, previne cancerul şi ajută la pierderea în greutate.