3 ani de la incendiul din Colectiv – timpul nu iartă pe nimeni și se scurge inexorabil. Tragedia de la Colectiv a lăsat în urmă nu numai familii distruse și răni sufletești care nu se vor vindeca niciodată, dar și numeroase semne de întrebare care își așteaptă, în continuare răspunsurile. Numai că răspunsurile nu vin, încă, iar perspectivele în ceea ce privește protecția la incendii sunt sumbre.
Cătălin Scânteie, unul dintre supraviețuitorii de la Colectiv, susține că nu s-a schimbat nimic și că încă există localuri cu o singură ieșire. Pentru ca totul să fie cât mai trist, lipsește personalul pentru tratarea marilor arși.
“30 octombrie de trei ani încoace înseamnă o zi neagră”, a declarat Cătălin Scânteie pentru Mediafax. ”În fiecare an, de 30 octombrie, îmi aduc aminte de nişte situaţii parcă desprinse din filmele de groază. Spun asta pentru că am văzut oameni arzând în faţa mea (…), a fost şocant. (…) E urât, încerc să mă detaşez cât pot şi cu siguranţă nu voi uita niciodată data de 30 octombrie. (…) Încă sunt cluburi şi localuri cu o singură ieşire. Primul lucru pe care îl fac este să văd pe unde pot scăpa în caz de incendiu. Din păcate, nici sistemul medical nu a suferit vreo schimbare majoră. Există acel statut al marelui ars, sunt nişte proceduri specifice de tratament care din păcate nu sunt puse în aplicare”.
CITEȘTE ȘI: LEGĂTURA INCREDIBILĂ DINTRE FRATELE LUI ȘERBAN HUIDU ȘI CLUBUL COLECTIV!
Cătălin Scânteie, fost chitarist, nu mai poate cânta acum la chitară din cauza arsurilor de la mâini. Periodic, merge la kinetoterapie, însă este dezamăgit pentru că în România este foarte greu, dacă nu imposibil, să faci astfel de tratamente.
“Mâinile mi-au fost bandajate, nefuncţionând o perioadă a trebuit să învăţ să-mi mişc degetele. Eu, care cântam la chitară, am tras mult mai tare ca să mă refac. O mare parte din tratament l-am făcut aici, la Bagdasar-Arseni. Din păcate, în România nu există kinetoterapeuţi pentru mâini care şi să lucreze cu pacienţii arşi. Pacientul ars e cel mai greu de tratat, cel mai greu. (…) Atunci a trebuit să mergem la o clinică în Franţa, în Bordeaux unde trei săptămâni am făcut numai kinetoterapie (…)”, a mai spus supravieţuitorul Colectiv.
Fostul chitarist al trupei Hatemode susţine că dacă ar fi existat un centru complex pentru pacienţii arşi, multe victime ale incendiului din Colectiv ar fi fost salvate.
“Arşi sunt, au fost şi vor fi. Personal pregătit, nu prea. Chiar dacă ar exista centre, nu am avea oameni. (…) În cazul Colectiv, dacă ar fi existat o secţie, două secţii de un minim măcar de zece paturi în total, însă zece paturi înseamnă mult, pentru că asta înseamnă multă aparatură, poate că nu ar fi murit atâţia oameni. (…) Din păcate, aţi văzut ce s-a întâmplat, nici măcar spital de campanie nu s-a făcut la faţa locului. Este foarte important să existe un spital pentru arşi”, a mai spus Cătălin Scânteie.
CITEȘTE ȘI: PATRONUL DE LA COLECTIV ESTE ÎNVINUIT DE ”IADUL DIN CLUB” DAR CONTINUĂ SĂ … IMAGINILE CARE VOR ULUI ROMÂNIA!
Bărbatul susţine că localurile din Centrul Vechi sunt la fel de nesigure ca în anul 2015, iar proprietarii acestora nu şi-au învăţat lecţia.
“Multe sunt la demisol sau subsol. Au o singură intrare, în subsol. Eu mă feresc să intru în astfel de localuri, primul lucru pe care-l fac este să stau cu ochii la uşă, mă uit pe unde ies în caz de ceva. Bineînţeles că şi băiatului meu îi spun că dacă merge la o cofetărie, pizzerie să fie atent că nu se ştie niciodată”, a mai spus supravieţuitorul incendiului din Colectiv.
Cătălin Scânteie, fost chitarist al trupei Hatemode, se afla în clubul Colectiv împreună cu soţia lui, Sanda. Ei au fost salvaţi de bloggerul Claudiu Petre. Acesta a murit în urma tragediei. În urma incendiului din 30 octombrie, din clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane. Ulterior, mulți dintre răniţii internaţi au decedat, numărul victimelor ajungând atunci la 64.
Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanțul total la 65.