27 aprilie, zi de cumpănă pentru români! Legea, implementată la nivel european

Publicat: 26/04/2023 | 13:51
Foto: Arhivă Cancan

Vești proaste pentru românii care se gândeau să treacă la încălzirea pe gaz. Vânzarea centralelor termice pe gaz ar putea să fie interzisă începând cu anul 2029 în toată Uniunea Europeană, așadar inclusiv în România. Proiectul ce propune acest lucru o să fie discutat de Comisia Europeană mâine, 27 aprilie.

În draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign apare propunerea de oprire a vânzării centralelor individuale pe gaz în Uniunea Europeană începând cu data de 1 ianuarie 2029. Acest aspect o să fie discutat în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene mâine, 27 aprilie. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024.

În fapt, această propunere a fost lansată de mai mult timp prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele din Uniunea Europeană să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi. Însă, în acest caz nu a existat vreo obligație impusă.

Atunci, executivul Uniunii Europene anunța intenția de a renunța la centralele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire. Se stabilise un indice minim de eficiență de 115%, care însă este imposibil de atins și reprezintă, de fapt, o interdicție.

(CITEȘTE ȘI: INFORMAȚIA MOMENTULUI PENTRU ROMÂNII CARE AU CENTRALE DE APARTAMENT. VA DEVENI OBLIGATORIU ÎN ROMÂNIA)

Interzicerea centralelor pe gaz

Pragul minim de eficiență de 115% este o valoare ce nu se poate atinge de nicio centrală pe gaz sau care funcționează cu alți combustibili ecologici. Așadar, ținând cont și de această limită se poate trage concluzia, aproape sigură, că din 2029 centralele pe gaz se vor interzice, iar pe piață o să rămână doar pompe de căldură electrice, clasice sau hibride. Aceste pompe de căldură electrice sunt alcătuite dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, înlocuirea gazului ca formă de încălzire o să fie una destul de grea, ce nu se va desfășura prea rapid. Până acum, la nivelul Uniunii Europene opt țări au început procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz.

(VEZI ȘI: “PREȚURILE LA ENERGIE NU AU CRESCUT NICIODATĂ ATÂT DE REPEDE”. POTRIVIT ANALIȘTILOR, CRIZA GLOBALĂ ESTE DOAR LA ÎNCEPUT)