26 iunie, Ziua Drapelului Naţional. Zece ani de când sărbătorim tricolorul

De: Cancan
Publicat: 26/06/2018 | 15:10

Ziua Drapelului României este sărbătorită pe 26 iunie. Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată „Istoria României în date”, Ed. Enciclopedică, 2003.

El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. (Citește și: O româncă de 100 de ani a dezvăluit secretul longevităţii! Sunt total neașteptate mărturiile sale)

Militarii din Forţele Navale Române au participat astăzi, 26 iunie, la ceremoniile militare şi religioase ce au loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, în garnizoanele Constanţa, Tulcea, Babadag şi Brăila. Începând cu ora 10.00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, drapelul a fost binecuvântat de către un preot militar şi va fi ridicat pe catarg, în acordurile Imnului Naţional al României, scrie adevarul.ro.

Astăzi, noi, românii, celebrăm tricolorul – albastrul cerului, galbenul holdelor şi roşul sângelui eroilor, înmănunchiate în simbolul istoric al familiei noastre naţionale, indiferent de etnie sau credinţă. Cu ocazia acestei sărbători de suflet, doresc să le transmit un mesaj de «La mulţi ani!» tuturor românilor care cred în valorile libertăţii, dreptăţii şi jertfei înaintaşilor noştri. Vă invit să cinstim şi să preţuim în fiecare zi drapelul sfânt, adevărat liant al generaţiilor de români”, a transmis primarul Constanţei, Decebal Făgădău.

De când sărbătorim tricolorul

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

După 1948, steagul tricolor a fost modificat prin plasarea în centrul său a unei noi steme, ce simboliza o nouă formă statală, republica populară, şi, după 1965, republica socialistă. (Citește și: Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Maratonul Arctic Ultra 6633, cea mai grea cursă din lume)

În decembrie 1989, când masele s-au ridicat împotriva dictaturii, drept expresie a condamnării vechiului regim, a fost îndepărtat de pe flamura tricolorului însemnul heraldic ce se dovedise nedemn de istoria noastră naţională.

Iohannis: „Drapelul este unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj marţi, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, în care arată că acesta este unul dintre cele mai puternice simboluri ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale.

Şeful statului aminteşte că drapelul a fost consacrat de Revoluţia de la 1848 şi i-a adus laolaltă pe români în toate momentele majore.

Unirea Principatelor Române din anul 1859, declararea şi cucerirea independenţei de stat în 1877, Primul Război Mondial, cele trei momente ale Marii Uniri de la 1918, al Doilea Război Mondial, Revoluţia din 1989, precum şi aderarea ţării noastre la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană, toate aceste etape ale evoluţiei României au stat sub semnul tricolorului„, subliniază Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru statul român modern, racordat la valorile europene şi euroatlantice, adaugă preşedintele, tricolorul are valenţe la fel de puternice şi în prezent. (Citește și: Jocurile Paralimpice 2018. Câți reprezentanți va avea România. Care este țara cu cei mai mulți concurenți)

Pe faldurile sale stau înscrise valorile pe care este fundamentată naţiunea română – Libertate, Dreptate şi Frăţie – şi care insuflă sentimentul identităţii naţionale şi mândria de a aparţine acestui popor. (…) Românii se înclină cu respect ori de câte ori drapelul este arborat la sediul instituţiilor publice, la competiţii sportive sau în teatrele de operaţii în care participă armata noastră. În Anul Centenarului, încărcătura spirituală profundă a tricolorului ne inspiră şi ne determină să ne unim eforturile, animaţi de o autentică dragoste de patrie, pentru a construi o Românie puternică şi democratică. La mulţi ani României şi Tricolorului său!„, mai afirmă preşedintele Iohannis.

Cu această ocazie, Administraţia Prezidenţială iluminează Palatul Cotroceni în culorile Tricolorului, informează Agerpres.