Petre Daea a făcut anunțul: 225 de lei recompense pentru cine găsește un porc mistreț mort, în timp ce pentru cei domestici este vorba doar de 65 de lei!
Pesta porcină a făcut ca ministrul să ia această decizie. „Este vorba de un stimulent de 225 de lei pentru mistreti morti si de 65 de lei pentru anuntul pe care îl dau pentru porcii domestici morti. Adunând este o medie de un milion de lei si ceva (lei vechi n.r.)” , a spus ministrul Petre Daea.
Întrebat dacã nu vin prea târziu aceste mãsuri, ministrul a rãspuns: „Nu. Nu vin deloc târziu aceste mãsuri”. Daea a precizat cã este îngrijorat de evoluția pestei porcine africane, nu numai de situatia din România ci si de ceea ce se întâmplã în tãrile din jur. „Sunt îngrijorat nu numai de cazurile acestea din tarã ci si de ceea ce apare si în altã parte. Mã îngrijoreazã si situatia din Ungaria, pentru cã este aproape de granitã, si sunt focare, cum si de prezenta virusului din Bulgaria, Ucraina. Este o îngrijorare generalizatã si o luptã grea cu acest virus”, a mai spus Daea, potrivit vremeanouă.ro.
Geronimo Rădulescu, directorul general al ANSVSA, susține că epidemia de pestă porcină este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. El a mai menționat că nu există tratament.
Conducerea ANSVSA precizează, referitor la despăgubire fermierilor care au fost nevoiți să își sacrifice animalele, ca sunt peste 1.800 de dosare evaluate, în valoare de peste 6 milioane de lei, iar din acestea au fost plătite 84 de dosare, însemnând peste 220.000 lei, conform stiripesurse.ro.
„România și Europa se confruntă cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial până în prezent. (..) Peste porcină africană e virală, sistematică, gravă și evoluția este mortalitate sută la sută. Știința nu este acoperită pe acest domeniu, nu sunt suficiente informații în literatura de specialitate. (..)Boala nu se poate preveni, toate tentativele de vaccin au eșuat. Boala nu se poate trata. Singura soluție e de a elimina porci”, a declarat directorul ANSVSA.
Geronimo Rădulescu a dat exemplu Spaniei, unde epidemia dureaza de 30 de ani, sau Portugalia, unde boala s-a răspândit timp de 13 ani.