21 decembrie, cea mai scrută zi din an marchează debutul iernii astronomice

Publicat: 21/12/2020 | 11:28
21 decembrie, cea mai scrută zi din an marchează debutul iernii astronomice

 

Solstiţiului de iarnă, marchează începutului iernii astronomice și are loc pe 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.

Durata zile de astăzi va fi de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute ( pentru Bucureşti). Soare răsare cu 23 de grade și 27 de minute la sud față de punctul cardinal est și apune cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el urcă la 45 de grade, ținând cont de latitudinea mediei a țării noastre, la doar 21 de grade față de orizont! În aceeaşi seară, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu.

Ce reprezintă solstițiul de iarnă?

Solstiţiul de iarnă este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Concomitent, în emisfera sudică are loc solstiţiul de vară.

Solstițiul de iarnă apare atunci când unul dintre polii Pământului își are înclinația maximă departe de Soare. Se întâmplă de două ori pe an, o dată în fiecare emisferă (nord și sud). Pentru emisfera respectivă, solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină a zilei și cea mai lungă noapte a anului, când Soarele se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer. La pol, există întuneric continuu sau amurg în jurul solstițiului de iarnă. Opusul său este reprezentat de solstițiul de vară .

Obiceiuri și tradiții în cea mai scurtă zi din an

Potrivit tradițiilor, solstițiul de iarnă marchează moartea simbolică și renașterea Soarelui. Mai mult, încă din cele mai vechi timpuri, această perioadă a anului are o anumită semnificație iar în multe culturi a fost marcată prin festivaluri și ritualuri.

Se spune că de solstițiu nu este bine să fii singur, ci trebuie să petreci în compania cuiva cea mai lungă noapte a anului. În unele părți există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. De asemenea, se obișnuiește să se dea de pomană oamenilor nevoiași.

 

 

 

 

 

 

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult