Tot mai mulți tineri cad pradă dependeței cu alcool. Unul din efectele pandemiei de coronavirus a fost și acesta. Izolarea la domiciliu, scoala online și limitarea contactului social sunt factorii care au dus la o creștere considerabilă a consumului de alcool, iar tinerii sunt cei care se clasează pe ”podium”.
Tot mai mulți tineri ajung în stare gravă la spital după ce consumă cantități mari de alcool: „Vedem tineri de 25 – 30 de ani, cu forme grave de alcoolism, care culminează cu delirium tremens.”, susţine dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
(VEZI ȘI:Consumul de alcool și kilogramele în plus: de ce ne îngrășăm?)
Specialiștii spun că efectele pandemiei, lipsa unei implicări din parte familiei, ziolarea, dar și munca de acasă au fost cele care i-au împins pe tineri spre dependență. Numărul celor care au ajuns în sevraj la spitalul de psihiatrie din Iași a crescut cu 20%:
„Vedem tineri de 25 – 30 de ani, cu forme grave de alcoolism, care culminează cu encefalopatie şi delirium tremens, care este ameninţătoare de viaţă. Aproximativ 15 – 35% dintre ei pot să moară din cauza băuturii, este o situaţie foarte gravă şi grea, Pandemia şi tot ce înseamna lucrul de la distanţă au favorizat şi mai mult consumul de alcool, neavând un program ordonat, organizat, noaptea s-a făcut zi, lunea a devenit sâmbătă”, a completat medicul primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“.
Grija zilei de mâine, incertitudinea unui viitor sigur devin tot mai apăsătoare pentru tinerii din ziua de azi. În lipsa unui control asupra propriei persoane, tinerii cad pradă dependenței cu alcool, acesta devenind un refugiu de la stresul cotidian. Specialiștii susțin că tratamentul pentru dependeța de alcool este unul complex și durează ani, iar în cazurile grave se poate ajunge la moartea pacientului:
„Alte efecte pe termen lung sunt ştergerea memoriei, ştergerea personalităţii, pierderea a tot ce înseamnă reciprocitate afectivă, modulare afectiv, e o ştergere a personalităţii în tot ansamblul ei, o erodare a trăsăturilor de personalitate”, a concluzionat medicul ieşean.
(VEZI ȘI:Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual)
Sursa foto: Arhiva CANCAN