2000 de locuitori din România trăiesc fără apă potabilă de 20 de ani. Cazul comunei Blândești a ajuns studiu de caz
Mii de oameni trăiesc fără apă potabilă, într-o comună din România. Situația revoltătoare se întâmplă de două decenii, pentru că rețeaua ce ar trebui să asigure acest serviciu lipsește. De curând, primarul ales în funcție a fost înlăturat de Agenţia Naţională de Integritate. Copiii primesc la școală apă dintr-un puț, pe care o folosesc doar pentru igienă, nicidecum de băut. Cazul comunei Blândești a intrat în atenția tuturor.
La circa 20 de kilometri de orașul Botoșani se găsește comuna Blândești, unde-și duc veacul aproape 2.000 de oameni. De mai bine de două decenii, aceștia nu au apă potabilă în sat, pentru că rețeaua ce ar trebui să asigure acest serviciu lipsește. Apa bună de băut a devenit un lux pentru locuitorii acestei comune. Edilul a fost înlăturat de Agenția Națională de Integritate. Acum, comuna este condusă de un consilier local, care are atribuții de viceprimar. Acesta a ținut să spună că a lor comună nu a fost inclusă în niciun program până acum. Deși au încercat să sape conducte în pământ, în speranța că vor da de apă, totul a fost în zadar. Consilierul este de părere că acest caz nu trebuie lăsat niciodată pe mâna unui primar, ci trebuie să ajungă cât mai departe, pentru ca situația să fie rezolvată.
„Noi nu am fost în niciun program, noi nu existam ca şi comună. Nu iese apă, am săpat conducte până la 18 metri. După părerea mea, apa nu trebuia lăsată pe mâna primarilor”, a declarat Constantin Pînzaru, consilierul local din Blândeşti, pentru Antena 3.
Copiii din comună nu au apă potabilă la școală
Situația este de-a dreptul revoltătoare pentru că nici copiii nu au apă potabilă în școală. Elevii au apă doar pentru igienă, venită dintr-un puț, însă nicidecum nu este bună de băut. În zonă a fost montat un recipient pentru apă de 1.000 de litri, pe care reprezentanții primăriei îl alimentează de două ori pe săptămână, mai scrie sursa citată. Chiar și așa, nimic din ce se întâmplă nu este normal, ținând cont de vremurile în care trăim. Comuna este parcă ruptă de realitate, deși locuiesc acolo 2.000 de oameni. Locuitorii nu au apă potabilă de 20 de ani, iar speranța că vor avea într-o bună zi este deja năruită.