2000 de lei pe lună de la stat pentru acești români! Ce condiție trebuie să îndeplinească
Familiile din România cu doi sau mai mulți copii vor putea să primească 2000 de lei pe lună de la stat, indiferent de venituri. Măsura a fost adoptată tacit de prima Cameră din Parlament. Părinții ar trebui să îndeplinească anumite condiții. Ce prevede, de fapt, proiectul de lege?
Există posibilitatea ca milioane de români să primească o sumă frumoasă, în fiecare lună, indiferent de venituri. Familiile care au doi sau mai mulți copii pot primi lunar o indemnizație de 2000 de lei (chiar și până la 5000 de lei), măsura fiind adoptată de prima Cameră din Parlament. Concret, este vorba despre un proiect care a trecut tacit de Senat și își propune stimularea natalității de la noi în țară. Acest proiect are în vedere părinții care au în grijă doi sau mai mulții copii, care nu au împlinit 18 ani, pentru a le fi acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (singura excepție e atunci când a fost dată în mod necuvenit).
Sumele care ar urma să fie acordate ar fi: echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii; 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii; două salarii minime nete pentru cinci copii; 2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii. Sigur că, părinții sau cei care au în grijă mai mulți copii minori trebuie neapărat să arate să îndeplinesc anumite condiții, pentru a putea primi această sumă. Acest lucru se va face doar după ce proiectul de lege va fi publicat în Monitorul Oficial.
Ce criterii trebuie îndeplinite
Prima condiție este legată de numărul de copii minori dintr-o familie, apoi ca părinții să aibă venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora. Pentru femeile care se află în concediu de creștere al copilului, atunci statul s-a gândit ca măsura să aibă în vedere mamele care au realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii (sau adopției).
Un alt criteriu este ca părinții sau aparținătorii trebuie să fie neapărat cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copiii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o instituție de învățământ după vârsta de trei ani, relatează avocatnet.ro.
Proiectul de lege nu se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.