2 cadre medicale, printre decesele cauzate de noul coronavirus în România. Câte cadre medicale sunt infectate cu COVID-19

Publicat: 06/04/2020 | 12:00
2 cadre medicale, printre decesele cauzate de noul coronavirus în România. Câte cadre medicale sunt infectate cu COVID-19

Criza coronavirusului din România a afectat 19% dintre cadrele medicale, până în momentul de față, medicii, asistentele și personalul auxiliar aflându-se în prima linie a luptei împotriva COVID-19. Tocmai de aceea este foarte important ca toți cei implicați activ în această ”bătălie” cotidiană să fie cât mai puțin expuși riscurilor și protejați permanent.

Din păcate, au fost înregistrate 2 decese, până acum, în rândurile cadrelor medicale, iar peste 734 au fost testate pozitiv la noul coronavirus. Mangerul Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, a declarat că în rândul cadrelor medicale s-ar fi înregistrat două decese.

„Există deja două decese în randul cadelor medicale unul la Constanţa si unul la Focşani. La Focşani, s-ar părea că e vorba despre un cadru auxiliar”. Totodată, Viorel Rotilă a tras un semnal de alarmă, spunând că numărul salariaţilor din sănătate ar putea fi cu mult mai mare, și asta din cauză că aceștia nu au echipamente de protecţie şi se infectează unii pe alţii, potrivit informațiilor furnizate de antena3.ro.  

(CITEȘTE ȘI: CINE ESTE BOGDAN MICU, TÂNĂRUL CARE A CALCULAT CÂND SCĂPĂM DE CORONAVIRUS! DATA EXACTĂ ESTE MAI APROAPE DECÂT NE PUTEAM IMAGINA)

Numărul cadrelor medicale infectate ar putea fi mult mai mare

Ținând cont de faptul că nu toate cadrele medicale au fost testate, numărul medicilor infectați ar putea fi mult mai mare decât o arată informațiile acumulate până acum. Și asta fiindcă ”strategie de protecție a salariaților” din sistemul de sănătate ar fi greșită, consideră Viorel Rotilă.

„În ceea ce priveşte numărul celor infectaţi, s-ar putea spune că ne apropiem de 400, numărul total al salariaţilor din sistemul medical infecaţi. Strategia de protecţie a salariaţilor este greşită. Noi am propus, nouă puncte, le propunem de două săptămâni. Pornind de la echipament de protecţie complet, iar testarea să fie obligatorie. Ei tind să se infecteze unii pe alţii”, a mai spus mangerul Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, potrivit sursei citate.

(VEZI ȘI AICI: DRAMĂ ÎN PRAHOVA. UN TÂNĂR DE 25 DE ANI, SUSPECT DE CORONAVIRUS, A FOST PLIMBAT DE LA UN SPITAL LA ALTUL. CARE A FOST CAUZA DECESULUI)

Cât ar putea dura starea de urgență

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că starea de urgență de pe teritoriul României s-ar putea prelungi cu încă o lună, în condițiile în care numărul persoanelor infectate cu COVID-19 și al deceselor este în creștere. Mai mult, Raed Arafat a anticipat că ”starea de combatere a virusului” nu va putea fi depășită înainte de ”sfârșitul lunii mai”. Și, firește, totul va depinde de evoluția crizei medicale de pe teritoriul României.

„Dacă vorbim de starea de urgență e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii viitoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență… Starea critică, depinde – în unele țări a urcat și după, a început coborârea. În altele s-a menținut. Nu cred că vom ieși din starea de combatere a virusului înainte de sfârșitul lunii mai. Va fi o perioadă continuă de combatere până să spunem că a trecut. Depinde cum va evalua situația.”, a declarat Raed Arafat la digi24.ro.

(NU RATA: CUM E POSIBIL? UN FILM DIN 2011 A PREVĂZUT ÎN TOTALITATE PANDEMIA DE CORONAVIRUS DIN 2020. CUM A APĂRUT VIRUSUL UCIGAȘ, DE FAPT)