Acasă » Știri » 2.500 de spectatori la cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”. Familia și colegii de scenă păstrează vie amintirea marelui actor!

2.500 de spectatori la cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”. Familia și colegii de scenă păstrează vie amintirea marelui actor!

De: Cristina Cruceru 28/05/2024 | 22:22
2.500 de spectatori la cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”. Familia și colegii de scenă păstrează vie amintirea marelui actor!
Festivalul „Ion Dichiseanu”, organizat în amintirea marelui actor

Ion Dichiseanu a fost unul dintre marii actori ai României, având o prestigioasă carieră artistică. Și-a petrecut întreaga viață pe scenă, iar prin talentul său incomensurabil a reușit să dea viață unor personaje îndrăgite de români. Cel care i-a adus o popularitate colosală a fost rolul lui Pierre Vaillant din serialul „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976. Nu a fost doar un actor iubit, ci și un scriitor înzestrat. În memoria lui, la Adjud, locul său de baștină, a fost pus la punct un festival de teatru, film și muzică, ce-i poartă numele. Ediția a III-a a marelui spectacol a adunat, zilele trecute, mii de spectatori la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”. Familia și colegii de scenă îi păstrează vie amintirea marelui actor!

An de an, la Adjud, este organizat Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”. În perioada 24-26 mai 2024 a avut loc cea de-a III-a ediție a spectacolului care unește muzica, filmul și teatrul în amintirea lui Ion Dichiseanu. Aproximativ 2.500 de spectatori au fost prezenți la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”, în timpul festivalului.

Trei zile la rând, oamenii din Adjud, dar și cei din împrejurimi s-au putut bucura de tot ceea ce înseamnă artă: spectacol de muzică, proiecție de film, piesă de teatru, dar și o expoziție de fotografie și dezbateri. În acest an, la marele eveniment organizat în amintirea regretatului actor, au luat parte mari artiști de la noi. Au vrut să-i cinstească memoria cunoscutului scriitor, așa că s-au reunit la Adjud.

Printre cei prezenți s-au numărat artiști precum Corina Chiriac, Mirela Vaida, Ioana Dichiseanu, Victoria Cociaș, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Simona Florescu, Smaranda Vornicu, Alin Oprea, Adrian Artene, Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea.

CITEȘTE ȘI: OMAGIUL ADUS DE IOANA DICHISEANU PENTRU ”ZEIȚA MUZICII FADO”, LA LISABONA, A CAPTAT ATENȚIA CELUI MAI MARE ZIAR DIN PORTUGALIA! IMAGINI SPLENDIDE DIN TIMPUL RECITALULUI

Familia și colegii de scenă, amintiri de neuitat în memoria lui Ion Dichiseanu

Prima zi a festivalului a început cu dezbaterea „Ion Dichiseanu. Cavalerul teatrului și filmului românesc”. Familia și colegii de scenă și-au adus aminte câteva episoade frumoase din viața personală, prin care au ținut să-i păstreze vie memoria artistului. Momentele au fost cu adevărat emoționante, iar cuvintele de laudă la adresa regretatului actor nu au încetat să apară.

Cei care l-au iubit și l-au apreciat pe Ion Dichiseanu și-l amintesc cu mult drag. Actorul Adrian Păduraru, un apropiat al familiei, a punctat un detaliu foarte important despre „Dichi”, așa cum îi spuneau apropiații: că s-a născut cu mult șarm și noblețe, două calități care nu se pot câștiga!

„Mie mi s-a părut că Dichiseanu avea ceea ce nu se poate câștiga, ceea ce e din naștere: șarm, noblețe și un pic de abordare a rolurilor de teatru și de film englezească. (…) Dichiseanu a fost unul dintre binecuvântații profesiei, iar eu, unul dintre cei binecuvântați că l-am cunoscut”, a dezvăluit actorul.

Mai mult decât atât, artista Ioana Dichiseanu este convinsă că tatăl ei și-a pus amprenta în fiecare rol pe care l-a interpretat de-a lungul vieții.

„Noi încercăm să îi facem simțită întotdeauna prezența prin felul lui de a fi. Pentru că el era, după cum spunea și Adrian Păduraru, o prezență cu foarte mult șarm. El așa era și acasă. Un om extrem de pozitiv, energic, cald, optimist și, cu toate acestea, în momentul în care era vorba de profesie, era de o seriozitate și de o meticulozitate fantastică. Își aloca foarte mult timp fiecărui rol, pentru a-l pregăti, pentru a intra în pielea personajului. (…) Cred că și-a lăsat în fiecare rol o amprentă personală”, a transmis Ioana Dichiseanu, fiica marelui actor.

CITEȘTE ȘI: IOANA DICHISEANU, INTERPRETARE EMOȚIONANTĂ LA LISABONA, ÎN MEMORIA AMÁLIEI RODRIGUES. OMAGIU PENTRU ”ZEIȚA MUZICII FADO”

A doua zi a festivalului a fost dedicată jurnalistului și omului de televiziune Tudor Vornicu. Casa de Cultură din Adjud îi poartă numele regretatului ziarist. Fiica acestuia, dar și Corina Chiriac au avut câteva cuvinte de spus în fața celor prezenți.

„Singura mea părere de rău ca fiică a lui Tudor Vornicu este că nu a apucat să pună pe hârtie toate întâmplările extraordinare din viața lui și care nu au avut în totalitate de-a face cu televiziunea, pentru că el a avut o carieră solidă în presa scrisă înainte de asta”, a spus Smaranda Vornicu.

Un moment extrem de emoționant din cadrul festivalului „Ion Dichiseanu” s-a desfășurat  în aer liber. În Piațeta Ion Dichiseanu a avut loc spectacolul muzical „Amintește-ți clipa 3.0”. Corina Chiriac, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu, Anastasia Artene, Alin Oprea și Mirela Vaida și-au făcut apariția în fața publicului, care a cântat, a dansat și a aplaudat marii artiști.

Spectacole de teatru, film și muzică, în amintirea lui Ion Dichiseanu

Au avut loc trei spectacole de teatru, film și muzică, care s-au jucat cu sala plină. Acestea au fost: spectacol-concert Adrian Păduraru (regia Daniel Bucur, Adrian Păduraru), spectacolul de teatru Artă (regia Cristi Juncu), cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim – o producție a Teatrului Bulandra și spectacolul de teatru Praf de stele (regia Lucian Sabados), cu Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea.

„Publicul din Adjud s-a bucurat de Titanic vals și Praf de stele, două evenimente-omagiu aduse maestrului Ion Dichiseanu. „Dichi“, cum îi spuneau apropiații, a lăsat în urmă o viață închinată frumosului. Noi i-am sărbătorit amintirea acasă, alături de familie, prieteni și de public.

Am încheiat cu promisiunea unei noi ediții. Am încheiat cu zâmbete nostalgice și cu bucuria unor zile încărcate de emoție. Proiectul a fost organizat de Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud, prin Casa de Cultura ”Tudor Vornicu” – Municipiul Adjud. Produs de Asociația ARTIS”, se arată într-o postare făcută de organizatorii festivalului, pe pagina de Facebook.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristina Cruceru este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A absolvit Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism, apoi masterul „Jurnalism Tematic” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele citeste mai mult
Parteneri
Ea este fata cu părul cel mai lung din România: măsoară 1,60 metri. „Când intră în baie, îi ia jumătate de oră numai să îl descurce”
Ea este fata cu părul cel mai lung din România: măsoară 1,60 metri. „Când intră...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Soțul Ilenei Stana Ionescu, sfâșiat de durere. Primele declarații după moartea actriței:  „Nu și-a luat adio de la mine..”
Soțul Ilenei Stana Ionescu, sfâșiat de durere. Primele declarații după moartea actriței: „Nu și-a luat...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România s-a calificat în optimi la EURO 2024
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au mers la bancă, bucuria lor s-a transformat în coșmar
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit de mașina de teren, de față cu soția și copilul
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit...
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
Tragedie în lumea interlopă! Nepoata lui Cosmos de la Iași a murit strivită de un perete! Momentul cumplit a fost surprins de o cameră de supraveghere
Tragedie în lumea interlopă! Nepoata lui Cosmos de la Iași a murit strivită de un...
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la un apartament cu trei camere
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
3 aplicații RIVALE pentru Google Maps și Waze. Își fac bine treaba chiar și offline
3 aplicații RIVALE pentru Google Maps și Waze. Își fac bine treaba chiar și offline
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Amenda fabuloasă de care puțini românii care stau la bloc au habar. Este obligatoriu să ai acordul vecinilor. Au început deja controalele
Amenda fabuloasă de care puțini românii care stau la bloc au habar. Este obligatoriu să...
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai...
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
Când nimeni nu se mai aştepta, Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău au spus STOP războiului. Cei doi petrec clipe unice la Paris
Când nimeni nu se mai aştepta, Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău au spus STOP războiului....
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri...
Rusia ameninţă că va doborî aeronavele de cercetare NATO din spaţiul internaţional de deasupra Mării Negre. Cum ar trebui să reacţioneze Alianţa?
Rusia ameninţă că va doborî aeronavele de cercetare NATO din spaţiul internaţional de deasupra Mării...
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai bună
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai...
Ungurii provoacă România. Mesajul care face înconjurul Europei
Ungurii provoacă România. Mesajul care face înconjurul Europei
Ileana Stana Ionescu, de etnie italiană, va fi înmormântată în cimitirul unde este înhumat un alt italian celebru
Ileana Stana Ionescu, de etnie italiană, va fi înmormântată în cimitirul unde este înhumat un...
Pasiunea secretă pe care a avut-o Ileana Stana Ionescu: Aşa a fost să fie! Am urmat un alt drum
Pasiunea secretă pe care a avut-o Ileana Stana Ionescu: Aşa a fost să fie! Am...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de durere
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
A murit Ileana Stana Ionescu:
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
Andreea Marin a răbufnit după ce o urmăritoare i-a criticat fiica. Cum i-a răspuns vedeta: „Nu are iubit, are prieten”
Andreea Marin a răbufnit după ce o urmăritoare i-a criticat fiica. Cum i-a răspuns vedeta:...
Horoscop zilnic pentru luni, 1 iulie 2024. Vești bune pentru Berbec și Rac
Horoscop zilnic pentru luni, 1 iulie 2024. Vești bune pentru Berbec și Rac
A murit prima femeie care l-a învins pe Gigi Becali! Ce decizie a luat patronul FCSB după eșecul din 2000
A murit prima femeie care l-a învins pe Gigi Becali! Ce decizie a luat patronul...
×