Cum să pregătești masa de Paște pe ultima sută de metri
În afară de dimensiunea pur spirituală a Învierii, Paștele reprezintă și momentul în care ne adunăm în jurul mesei, ne bucurăm de bucate alese şi de prezența persoanelor dragi. Pentru unii dintre noi, însă, timpul nu e atât de îngăduitor și ajunge să fie insuficient pentru a pregăti bucatele specifice acestei sărbători. Cu puțină organizare și ajutor, însă, putem pregăti masa de Paște în doar câteva ore. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă arată, în cele ce urmează, cum se poate ajunge la această performanță.
Pentru ca totul să meargă ca pe roate, înainte de toate, trebuie să ne stabilim cu exactitate mâncărurile pe care vrem să le preparăm. În mod tradițional de pe masa de Paște nu lipsesc ouăle roșii, mielul, cozonacul, pasca și vinul roșu. (VEZI ȘI: CUM VA FI VREMEA ÎN NOAPTEA DE ÎNVIERE. VREMEA ÎN ZILELE DE PAȘTE 2018)
1.Ouăle de Paști
Pe acestea le vopsim în Joia Mare. Dar dacă nu ați reușit, o puteți face și pe ultima sută de metri. Tradițional, ele sunt doar roșii, dar lumea le vopsește și multicolor.
Un pont: pentru ca ouăle de Paște să fie lucioase le frecăm cu o bucățică de slănină (asta după ce se răcesc complet). În locul slăninei se pot folosi mici ghemotoace de vată înmuiat în puțin ulei de floarea soarelui.
Cum vopsim ouăle de Paşte natural
Dacă te-ai săturat de substanțele chimice pe care le regăsești de obicei în pachetele prezente la orice magazin, există câteva modalități prin care poți să faci vopsea de ouă natural.
Iată câteva ingrediente simple care te pot ajuta să obții vopsea de ouă naturală:
Galben – turmeric sau foi de ceapă
Portocaliu – pulbere de chili
Roșu – sfeclă roșie, foi de ceapă roșie, zmeură sau mure
Albastru – varză roșie sau afine congelate
Verde – spanac
Mov – suc de struguri
Maro – cafea
Ingrediente
3 căni cu legume / fructe / condimente la alegere
3-4 linguri de condimente
3 căni cu apă
2 căni cu oțet alb
Mod de preparare: Se iau 3 căni cu legume și/sau fructe tăiate, piure sau feliate și se fierb în 3 căni cu apă și 2 linguri de oțet alb.
Dacă se utilizează condimente, vei avea nevoie de 3-4 linguri în 3 căni cu apă. Se lasă să fiarbă timp de cel puțin 30 de minute sau mai mult dacă dorești o culoare mai intensă. După fierbere, se strecoară fructele sau legumele, iar lichidul reprezintă vopseaua de ouă.
Se înmoaie ouăle fierte în vopsea peste noapte. Cu cât e apă mai caldă, cu atât e mai bine. Dacă nu este suficient de intensă culoarea vopselei, a doua zi se încălzește colorantul și se înmoaie ouăle pentru încă 30 de minute. Rezultatele vor varia în funcție de puterea vopselei și de cât timp vei lasă ouăle să se înmoaie în vopsea. În plus, rezultatul final va fi o finisare mată, dar dacă dorești ceva mai lucios, poți pune puțin ulei de măsline pe coaja de ou, după care poți lustrui ouăle cu o cârpă moale pentru un finisaj lucios. (CITEȘTE AICI: PAŞTELE ŞI ŞTIINŢA: CE SPUN DOVEZILE ISTORICE DESPRE EXISTENŢA LUI IISUS)
2. Drobul de miel
Drobul se pregătește sâmbăta, ca să aibă timp să se răcorească și să poată fi tăiat felii a doua zi. El poate fie prezentat și în formă rotundă, fără ouă fierte în el.
Ingredientele principale pentru drobul de miel sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean), ouă (crude şi fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper). Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne.
Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul praporelui. În majoritatea variantelor se aşază ouă fierte în centrul acestuia.
3. Friptura de miel la cuptor
Friptura de miel se condimentează de sâmbătă seara, se unge cu ulei și se lasă în tavă acoperită cu folie de aluminiu. În prima zi de Paște se pune la cuptor și se lasă să se coacă încet, până devine rumenă.
Pentru ca friptura să iasă exact ca aceea pregătită de bunica, trebuie să urmaţi o reţetă simplă.
Ingrediente: 1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate), 2 kg cartofi noi, 6-7 caţei mari usturoi, 1 pahar mare vin alb, 1 cană de apă, 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui, 2-3 crenguţe rozmarin, 2-3 crenguțe măghiran proaspăt, sare, piper
Preparare:
1. Spălăm pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul.
2.Ungem pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecăm cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudrăm carnea cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran.
3.Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealalată parte. O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine, dar necurăţaţi, plus câteva ace de rozmarin şi maghiran.
4.Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă, iar ,dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin.
5.Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi. Se poate servi cu mujdei de usturoi și o salată de cartofi cu ceapă și dressing acrișor sau o salată verde asortată.
4. Cozonac cu nucă şi vanilie
Există foarte multe reţete de cozonac, dar indiferent de umplutură, trebuie să se respecte un secret ştiut de gospodinele din Moldova, mai ales. Făina se cerne printr-o sită măruntă, iar cel mai bine ar fi ca aluatul să fie frământat şi lăsat la dospit într-o covată de lemn.
Ingrediente: pentru 3 cozonaci
1 kg făina
50 g drojdie
400 g zahăr
500 ml lapte
100 ml ulei
6 ouă
coajă de la o lamaie
1 linguriță esență rom
3-4 buc de rahat
2 linguri cacao
nucă măcinată
vanilie
1 praf de sare
Preparare: Se cerne făina de 2-3 ori. Preparăm maiaua din drojdie + 2 linguri făină + 50 ml lapte. Se dizolvă zahărul (350g) și vanilia în restul de lapte, călduț. Gălbenușurile se freacă cu sare, coajă de lămâie. Adăugăm peste făină, maiaua, laptele, gălbenușurile, treptat… frământând continuu… la sfârșit, adăugăm uleiul și mai frământam aproximativ 5 minute. Lăsăm la dospit, 1 h.
Între timp, amestecăm nuca cu albușurile bătute spumă, cu 50 g zahăr , 2 linguri de cacao și romul. Se porționează aluatul în trei părți egale. Întindem foaia de aluat, adăugăm deasupra umplutură de nucă și rahat, rulăm, stropim cu apă și presăram zahăr… și punem în tavă. Mai lăsăm la dospit circa 30 minute, după care dăm la copt, 45 minute, la foc potrivit.
5.Pasca tradiţională de Paşte cu brânză dulce de vacă şi stafide
Deşi obiceiurile şi reţetele s-au diversificat şi acum se face şi pască cu ciocolată, pască cu smântână, pască cu fructe, pască fără aluat, pasca tradiţională moldovenească, împletită, rămâne preferata românilor.
Ingrediente
200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină
Mod de preparare
1.Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
2.Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul, iar, la sfârşit, se adaugă stafidele.
3.Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
4.Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.