19 noiembrie – Ziua Mondială a Toaletei. Bucureștiul, capitala europeană cu o singură toaletă publică la zece mii de locuitori
De șapte ani, pe 19 noiembrie este celebrată Ziua Mondială a Toaletei, după ce a fost decretată sărbătoare oficială de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Deși trăim în era tehnologiei și, deși suntem pe locurile fruntașe în cceea ce privește viteza de circulație a Internetului, când vine vorba de toalete publice, în București există una singură la zece mii de locuitori.
19 noiembrie – Ziua Mondială a Toaletei
De altfel, România este vestită în Europa pentru că, în 2020, încă mai are școli cu toalete amplasate afară, în curte. Oficialii de la Infocons au numărat WC-uri publice din Capitală și este doar unul la zece mii de locuitori. Pe hârtie, însă, sunt multe… 562 toalete publice în acest an, față de 220, câte erau în 2018, relatează jurnaliștii de la b365.ro.
Potrivit studiului dat publicității de reprezentanții de la Infocons, cele mai multe toalete publice se află însubordinea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu un total de 114 toalete publice în subordine, respectiv 52% din total.Acestea sunt împărțite de asemenea în toalete ecologice (97) și toalete automate (17). La polul opus se află Primăriile Sectoarelor 2 și 5, care au doar 3 toalete publice în subordine fiecare, respectiv 1% din totalul de toalete. În plus, 37,5% din instituții nu au menționat programul de funcționare al toaletelor publice, conform sursei citată mai sus.
Două poezii scrise de Alfred de Musset despre WC
“Voi care veniţi aici / Cu o ţinută umilă, / Cu un gol ce v-apasă, / Să vă uşuraţi de povară / Binevoiţi, după ce veţi fi eliberat natura / Şi veţi fi lăsat în urnă un cadou modest, / Să revărsaţi din amforă, un val de undă pură / Şi, pe altarul fumegând, s-aşterneţi – ca pe-un cort – / Acest capac rotund, care-n sobrietatea sa / Şi prin parfumuri deloc delicate, să servească drept mormânt” sunt câteva dintre versurile care pot fi puse pe ușa unei toalete.
“Slavă closetelor noastre / Din porţelan sau din faianţă! / Bogat sau de-a dreptul falit / Pe un WC, stilul oricui dispare. / Sărăntocilor şi bogătaşilor, / Veniţi de-mi priviţi pisoarul!” este o altă poezie care îi aparține lui Alfred de Musset.
Sursa foto: pixabay.com/ro