Vești triste din județul Vaslui, unde rata de infectare cu virusului SARS-CoV-2 a crescut, iar autoritățile au anunțat că 16 școli sunt în scenariul roșu. Cu alte cuvinte, merg în sălile de curs doar preșcolarii și elevii de clasele I-IV. Totodată, oficialii din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a actualizat ieri scenariile de funcționare a unităților de învățământ din localitățile în care rata de infectare a scăzut sau s-a mărit.
Școlile care se află în scenariul roșu sunt situate în comunele Dodești, Ivești și Pogonești, care se alătură celor din Tutuova și Poienești. Cele nouă unități de învățământ din Hoceni au ieșit din scenariul roșu și au fost plasate în cel galben, potrivit căruia preșcolarii, elevii din clasele I-IV și a VIII-a vin zilnic la școală, relatează jurnaliștii de la vremeanoua.ro.
În cele două imagini de mai jos, puteți vedea lista școlilor și grădinițelor cărora li se modifică scenariul de funcționare începând de luni, 22 februarie. Cele care nu se regăsesc pe listă vor funcționa ca în această săptămână.
Citește și: EXCLUSIV | Delia nu se teme de COVID! A abandonat masca, dar se “imunizează” cu proteine și sparge sala!
Angajații de la Vita Laboratories au declarat că noua variantă a coronavorusului – denumită Fin-796H – prezintă mutații similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud. Cu toate acestea, varianta finlandeză este considerată “unică”, au precizat cercetătorii, relatează publicația yle.fi.
“Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că, încă, nu știe cât de rezistentă este la vaccinurile care au fost deja create”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories, potrivit sursei citate.
Cu toate că această variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Finlanda, este puțin probabil să aibă originea în această țară, care a înregistrat o rată redusă de infectare cu coronavirus, au mai subliniat oamenii de știință.
Însă, această nouă tulpină are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de COVID-19 descoperite până în prezent, a afirmat Petri Auvinen, directorul departamentului de cercetare al Institutului de Biotehnologie din cadrul Universității din Helsinki. Din acest motiv, tulpina finlandeză ar putea să nu fie detectată de testele PCR.
Sursa foto simbol: pixabay.com/ro