– 13 grade și viscol! Vine gerul din nou în România! Prognoza ANM 11 – 17 februarie
Vremea pe 11 februarie este mai caldă față de media perioadei, dar urmează schimbări dramatice. De marți, se răcește, și revin ploile și ninsorile. În București, luni, vor fi 12 grade.
Noaptea de duminică spre luni
Cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile vestice şi nord-vestice. Va ploua slab în Maramureş, în cea mai mare parte a Crişanei şi izolat în nordul Banatului, al Transilvaniei şi posibil şi al Moldovei, iar în Munţii Apuseni şi pe arii restrânse în Carpaţii Orientali precipitaţiile vor fi mixte.
Cu totul izolat în Maramureş şi în zona montană vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice şi la munte, mai ales la altitudini mari. Temperaturile minime se vor situa între -9 grade în estul Transilvaniei şi în jurul a 6 grade în Dealurile de Vest. Va fi ceaţă pe suprafeţe mici în estul, sudul şi centrul ţării.
Luni, vremea va fi caldă pentru această dată în cea mai mare parte a ţării
Pe parcursul zilei înnorările se vor accentua treptat în regiunile vestice, nordice şi centrale, unde temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, iar la munte şi lapoviţă şi ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, pe arii restrânse cu intensificări mai ales pe crestele montane, în sudul Banatului şi pe litoral.
Seara şi noaptea cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii pe arii extinse, îndeosebi în regiunile sudice, estice şi centrale. Acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare la munte, predominant sub fomă de ploaie în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei şi ploaie şi lapoviţă la început, apoi temporar şi ninsoare în restul teritoriului.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general moderate, iar în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului izolat se vor depăşi 20…25 l/mp. La munte local se va depune strat mai consistent de zăpadă.
Vântul se va intensifica treptat, cu precădere la altitudini mari în masivele sudice şi vestice, unde se vor depăşi viteze de 70…80 km/h şi ninsoarea va fi viscolită, dar şi în vestul şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor fi în jurul a 55 km/h. La începutul şi sfârşitul intervalului, cu totul izolat, vor fi condiţii de polei.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 14 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între -2 şi 6 grade. Presiunea atmosferică va scădea dinspre nord-vest la valori joase, de regim baric puternic ciclonic.
De marţi se schimbă vremea
Prognoza meteo estimează că marți vremea se va răci, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 8 grade, iar cele minime, în general, între -9 şi 1 grad.
Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii în jumătatea de est a ţării, la munte şi local în restul teritoriului. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi jumătatea de nord a Moldovei, mai ales ploi ziua şi precipitaţii mixte noaptea în celelalte regiuni.
Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, dar îndeosebi pe crestele Munţilor Banatului şi a Carpaţilor Meridionali, unde vitezele vor depăşi 70…80 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită şi zăpada spulberată, precum şi în vestul şi sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, unde pe parcursul zilei rafalele se vor situa în general între 55 şi 65 km/h.
Miercuri va fi frig
Conform ANM, vremea va continua să se răcească uşor, urmând a se înregistra valori diurne în general în jurul mediilor climatologice specifice datei şi nocturne sub acestea în majoritatea regiunilor. Vor fi înnorări temporare şi pe arii restrânse va ninge slab, ziua cu precădere în zona montană şi în sudul ţării, iar noaptea mai ales în nord.
Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări la munte, viteze mai mari urmând a se înregistra pe creste, unde temporar zăpada va fi spulberată, iar la cote mai reduse, pe parcursul zilei local şi în vestul, estul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 5 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -13 şi -3 grade.
Prognoza meteo în București pe 11 februarie
Vremea va fi caldă pentru această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, vântul va sufla în general slab, iar dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Noaptea nebulozitatea se va accentua treptat, iar în a doua parte trecător va ploua slab şi vântul va deveni moderat. Presiunea atmosferică va scădea de la o valoare deja mai mică decât cea normală.
Cum va fi la munte luni
Înnorările se vor accentua treptat, iar dinspre masivele vestice aria precipitaţiilor se va extinde cuprinzând întreaga zonă montană. Ziua se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar noaptea vor predomina ninsorile. Precipitaţiile vor fi în general moderate cantitativ astfel că în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului izolat se vor depăşi 20…25 l/mp.
Local se va depune strat nou de zăpadă consistent, iar vântul se va intensifica treptat în a doua parte a intervalului, urmând ca la altitudini mari să sufle tare, cu viteze ce la rafală vor depăşi 70…80 km/h viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada. Temperatura aerului nu va prezenta variaţii importante faţă de ziua precedentă.