117 cazuri de meningită cauzată de infecția cu virusul West Nile și 12 decese
117 cazuri de meningită cauzată de infecția cu virusul West Nile și 12 decese s-au înregistrat anul acesta în România, în perioada 2 mai – 29 august, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Conform declarațiilor făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății, mai multe specii de țânțari ar fi ”vectorii” implicați în transmiterea virusului.
Speciile de țânțari acționează atât în mediul urban, cât și în mediul rural, iar condițiile favorabile care înlesnesc dezvoltarea acestor vectori sunt reprezentate de ”perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală.”
Au fost înregistrate 5 decese în București, 2 în județul Olt și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, Constanța și Dâmbovița.
Ministerul Sănătății recomandă ”folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.”
Despre virusul West Nile
Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați.
Virusul a fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda.
Interesul experților față de virusul West Nile a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în News York City, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morți.
Cristian Lisandru