1160 de lei pentru greșeala în trafic pe care o faci zi de zi! Pur și simplu, niciun șofer nu se poate abține
O greșeală în trafic aduce amenzi usturătoare șoferilor. Conducătorii auto trebuie să aibă un comportament adecvat și corespunzător pe drumurile publice. În caz contrar, pe lângă sancțiunile date de polițiști, aceștia pot expune atât participanții la trafic, cât și pe ei înșiși la pericole. Iată mai jos, în articol, ce greșeală ar putea să îi „scuture” pe șoferi de 1160 de lei.
Șoferii care nu se conformează în fața regulilor rutiere nu doar că vor fi sancționați potrivit legii, ci vor pune în pericol atât participanții la trafic, cât și propria viață. Există o greșeală pe care mulți șoferi o fac zilnic și care ar putea să atragă o amendă usturătoare. Mai cu seamă, este legată de schimbarea benzii de circulație.
Amendă de până la 1160 de lei pentru cei care nu respectă modul în care se schimbă benzile de circulație
Circulația pe benzi trebuie să fie efectuată corespunzător, în ordine crescătoare. În acest sens, conducătorul auto trebuie să schimbe banda de circulație începând cu marginea din partea dreaptă a drumului către axă. Este o regulă simplă, dar care este încălcată de mulți participanți la trafic, punând în pericol viețile celorlalți. Schimbarea unei benzi nu trebuie să fie efectuată brusc și fără semnalizare.
În condițiile în care schimbarea benzii de circulație nu este efectuată corect, atunci conducătorul auto poate fi sancționat cu o amendă de până la 1160 de lei.
Propunere legislativă MAI: recidiviștii rămân fără permis pentru 6 luni
De altfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, recent, un proiect de lege prin care sunt propuse anumite modificări pentru Codul Rutier. Practic, se dorește introducerea unor sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.
Proiectul se află în dezbatere publică și, printre altele, se propune suspendarea permisului timp de șase luni, în cazul recidiviștilor. Mai cu seamă, pentru cei care au fost depistați la volan sub influența băuturilor alcoolice, comportamentul repetându-se într-un interval de cinci ani. Mai multe informații se regăsesc AICI.
Totodată, în condițiile în care un medic va constata faptul că o persoană are capacitatea psihologică afectată, atunci nu va fi declarat apt pentru condus.
„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, se arată în propunerea MAI.
Vezi și ȘOFERI, ATENȚIE! PUNCTUL IMPORTANT DIN LEGEA NR. 296/2023 CARE ADUCE NOI REGLEMENTĂRI
Sursă foto: colaj Pixabay