11 bătrâni, unii cu dizabilități, găsiți într-o casă neterminată din Ilfov. Fuseseră scoși dintr-un centru de îngrijire

Publicat: 11/07/2023 | 07:54
Autoritățile fac controale pe bandă rulantă, după descoperirile șocante făcute în „azilele groazei” / Foto: Captură Observator

Un alt caz șocant iese la iveală, după neregulile grave găsite de oamenii legii în azilele groazei din București și Ilfov! 11 bătrâni, dintre care unii cu dizabilități, au fost scoși dintr-un centru și mutați într-o clădire în construcție, pentru a nu fi descoperite eventuale nereguli în cazul unor controale. 

Mai mulți vârstnici au fost luați și ascunși într-o casă neterminată din Ilfov, pentru ca autoritățile să nu descopere eventuale nereguli la azilul unde ar fi fost internați. Cazul cutremurător a ieșit la iveală după ce ruda unuia dintre bătrâni a luat legătura cu jurnaliștii de la Observator. Aceștia au alertat Poliția cu privire la situația revoltătoare. Oamenii legii s-au deplasat imediat la fața locului, unde au descoperit că într-un imobil în construcție din Tunari erau 11 bătrâni vulnerabili, unii cu dizabilități, dar și o persoană care îi însoțea. Potrivit primelor cercetări făcute de anchetatori, vârstnicii fuseseră relocați dintr-un centru din București, pentru a nu fi identificate de autorități.

„Poliţia Română a anunţat că, luni seară, în urma unei sesizări a Observator, poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea. Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locaţie adecvată”, se arată în comunicatul Poliției, conform sursei citate mai sus.

CITEȘTE ȘI: DEZVĂLUIRILE ȘOCANTE DIN DOSARUL „AZILELE GROAZEI” CONTINUĂ. CE SE ÎNTÂMPLA, DE FAPT, ÎN ACESTE ADEVĂRATE CENTRE DE TORTURĂ

Femeia le-a dezvăluit autorităților că bătrânii au fost aduși în casa respectivă, dintr-un centru din Voluntari. ”În continuarea cercetărilor, femeia care însoţea cele 11 persoane afirmă că persoanele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, judeţul Ilfov”, a precizat Poliţia Română. Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.

CITEȘTE ȘI: UN FOST POLIȚIST SE AFLĂ PRINTRE SUSPECȚII DIN DOSARUL „AZILELE GROAZEI”. A FOST REȚINUT DE ANCHETATORI

Ce spune Ministrul Sănătății despre ororile din „azilele groazei”

S-au anunțat demisii în lanț, după neregulile cumplite găsite în mai multe cămine sociale din București și Ilfov. Autoritățile au demarat controale la nivelul întregii țări, iar oameni puși în funcții înalte și-au luat adio de la locul de muncă sau și-au dat demisia, cum s-a întâmplat în cazul șefului Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov. Ministrul Sănătății este revoltat de întreaga situație, însă chiar și așa recunoaște că „de multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe” şi că „cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii”.

„Şi cred că am ajuns cu toţii la o anumită concluzie, dincolo de tragedie, pentru că nu pot să numesc decât tragedie ceea ce am văzut că s-a întâmplat la cele trei centre din judeţul Ilfov. Cred că discutăm despre faptul că aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, iar tratamentele trebuie adaptate. În sistemul de sănătate avem o agenţie care monitorizează şi evaluează calitatea serviciilor medicale. Se numeşte ANMCS. Ar trebui să găsim o procedură şi vom face acest lucru, vom propune acest lucru încât şi în aceste centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi să fim siguri că asistenţa medicală este asigurată corespunzător”, a declarat ministrul Sănătăţii, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Rafila a anunţat și că directorul DSP Ilfov a demisionat din funcţie. „Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze, oricum se afla pe un post interimar, şi noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov. Însă vreau să vă spun un lucru care este real şi uite, sunt situaţii din astea de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, face fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie cu bucata lui. De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe.

Şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. Nu cred că este important dacă există un contract de prestări de servicii medicale cu un astfel de centru, ci cum se desfăşoară acele servicii medicale. Trebuie să existe discuţii cu pacienţii, discuţii cu medicii care oferă acest tip de asistenţă medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi”.