10 sfaturi pentru a nu greși atunci când alegi covoare pentru casa ta
Mai mult decât un simplu accesoriu, covorul este un articol care asigură confort, oferă farmec și personalitate și ajută la lărgirea sau micșorarea mediului ambiant, deoarece acționează ca un delimitator de spațiu. Însă un covor prost ales sau prost așezat poate avea efectul opus, generând un sentiment de neglijare în spațiu.
Urmând tendința, imprimeurile geometrice se află în fruntea listei de dorințe, la fel și culorile puternice, modelele florale, în dungi și chiar și modelele orientale nu și-au pierdut locul. Cu toate acestea, aceste modele se pot învechi ușor după un timp. În aceste cazuri, sfatul este să profitați de faptul că covorul este o piesă ușor de schimbat și să variați un model simplu cu un anumit model. Atunci când alegeți covoare living sau o mochetă trebuie să țineți cont de mai multe aspecte ca să nu greșiți niciodată.
Forma unui covor este foarte importantă
Modelul rotund trebuie folosit în spații relaxate și reprezintă o opțiune bună pentru mediile mai mici, cu spațiu redus. Modelul dreptunghiular, mai drept, este ideal pentru living și zona de dining.
Culoarea are un impact mare asupra aspectului
Pot fi folosite diferite culori și imprimeuri, îndrăznețe în combinații, dar este necesar să folosiți bunul simț. Este de preferat să amesteci imprimeurile care au tonuri similare și să combini culorile de mobilier în culori neutre cu covoare cu mai multe modele (și invers). Poți utiliza covorul sau mocheta ca o pată de culoare într-o cameră sau pentru a echilibra cromatic aspectul unei camere.
Textura covorului este și ea foarte importantă
Pentru living foloseste covoare mai înalte și mai pufoase, dar si pentru dormitor. Pentru baie, zona de dining și bucătărie este preferabil să le folosești pe cele mai scurte și practice, întrucât sunt spații în care acestea se pot murdări mai ușor, iar dacă părul e mai scurt, se pot curăța mai ușor. Dacă aveți un animal de companie acasă, alegeți covoare hipoalergenice și din material non-aspre.
Luați în considerare întreținerea covoarelor
Pentru o durabilitate mai mare, este important să nu uitați de curățare și îngrijire. Pentru o curățare rapidă folosiți un aspirator și, dacă trebuie să îndepărtați orice pete, doar detergent neutru. Pentru o curățare cât mai minuțioasă, alegeți o spălătorie sau un profesionist specializat.
Alegerea în funcție de mediu
Covoare living
Rezervați cea mai bună alegere și cea mai mare dimensiune pentru acest spațiu, dar aveți grijă să nu exagerați: de regulă, dimensiunea ar trebui să depășească canapeaua cu cel puțin 10 cm, dar nu cu mult mai mult decât atât pentru ca covorul să nu acapareze spațiul. Piesa mai mare, care permite ca tot mobilierul să fie deasupra, oferă senzația de spațiu mai extins. Unul mai mic, care nu intră sub mobilier, are efectul opus. Materiale precum mătasea, lâna, bumbacul și fibrele vegetale sunt alegeri bune.
Zona de dining
Două motive pentru a avea un covor în acest mediu: stabiliți un cadru pentru masă și facilitați mișcarea scaunelor. Pentru a alege dimensiunea, ca vorbim de covor sau pur si simplu cauti mochete, aceasta trebuie să fie mai mare decât blatul mesei cu 70 cm până la 1 m, astfel încât să nu iasă picioarele scaunului în exterior.
Covoare dormitor
Este articolul perfect pentru a oferi confort mediului înconjurător și trebuie să aibă o textură plăcută la atingere, precum firele de mătase sau nailon (pana la 30 cm). De obicei este un spațiu în care ești desculț, așa că este bine să alegi un covor care să acopere întreaga podea și să fie foarte confortabil de mers pe el.
Covoare baie
Spațiul necesită model sintetic și lavabil. Formatul va depinde de dimensiunea camerei, dar sfatul este să alegeți un singur articol care umple zona centrală de circulație.
Covoare bucătărie
Pentru practicitate și igienă, optați pentru un material sintetic ușor de spălat. Modelul ar trebui să fie unul lung, precum o mochetă, dimensionat pentru a acoperi zona chiuvetei și pe cea a aragazului, unde petrecem mai mult timp în picioare.