ANRE a aprobat creșterea tarifelor de distribuție pentru gaze începând cu 1 iulie 2024, ceea ce va duce la o mărire a prețului final plătit de consumatori prin factură. Aceasta se datorează și scăderii volumelor de gaz consumate în România.
Volumul redus de gaze transportate înseamnă venituri mai mici pentru distribuitori din taxele specifice, deși costurile lor rămân constante. Astfel, pentru a-și menține un flux constant al veniturilor, este necesară creșterea tarifului de distribuție. Acest tarif, reglementat de ANRE, a fost majorat cu 19%, pe baza datelor furnizate de distribuitori.
„Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%”,se precizează în comunicatul transmis de reprezentanții ANRE.
Conform unui calcul realizat de ANRE, impactul asupra facturii la gaze ar fi de aproximativ 2,5 lei pe lună pentru un apartament cu 3 camere și un consum anual de 3 MWh, adică aproximativ 250 kWh pe lună.
Noile tarife de distribuție vor fi valabile pentru un an tarifar, acoperind perioada 1 iulie – 30 iunie.
Persoanele fizice care nu pot justifica sumele de bani deținute și neînregistrate vor plăti un impozit de 70% pe acestea începând cu 1 iunie 2024, comparativ cu 16% cât este în prezent.
Această schimbare a fost introdusă prin Legea noilor taxe (296/2023).
Aceasta se aplică veniturilor a căror sursă nu a fost identificată în urma verificărilor efectuate de ANAF. De exemplu, dacă un medic primește cadouri sau un lăutar primește diverse sume la petreceri și nu le declară, ANAF poate întreba cum și-au permis achiziții costisitoare, cum ar fi mașini sau case, din veniturile lor oficiale. În astfel de cazuri, inspectorii vor calcula impozitul pe sumele nejustificate.
Există, totuși, aspecte practice care necesită clarificări din partea autorităților, în special în legătură cu controalele aflate în desfășurare sau care vor începe de la 1 ianuarie 2024.
Românii au avut surprize și la pompele de carburanți. Noi scumpiri de combustibili de la 1 iulie
Prețurile carburanților auto au înregistrat o creștere semnificativă în această dimineață, ca urmare a majorării accizei. Aceasta reprezintă una dintre cele mai agresive scumpiri ale carburanților din ultimii ani, fiind cauzată exclusiv de politica fiscală a Guvernului.
Prețul benzinei a crescut astăzi cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a majorării accizei la carburanți de astăzi. Companiile petroliere au transferat automat în prețul final de la pompă acciza mărită, inclusiv TVA-ul aferent.
Astfel, prețul motorinei a depășit pragul de 7,50 lei pe litru, iar cel al benzinei este foarte aproape, cel puțin în stațiile Petrom. Conform imaginii atașate acestui articol, benzina costă 7,48 lei pe litru, iar motorina 7,58 lei pe litru la o benzinărie Petrom de pe strada Brașov din București.
Într-o singură zi, prețul carburanților a crescut cu 6% pentru benzină și cu 5,5% pentru motorină, bazat pe prețurile comune din București ale liderului pieței, Petrom, strict din cauza aplicării taxei majorate de Guvern. Aceasta este cea mai semnificativă scumpire într-o singură tranșă din ultimii ani.
După creșterea de preț de astăzi, un plin de carburant pentru o mașină obișnuită costă cu aproximativ 20 de lei mai mult.