După câştigarea alegerilor de către Preşedintele american Donald J. Trump apele s-au învolburat foarte tare la Bucureşti. Inerent, s-a vorbit imediat după despre cine va fi următorul Ambasador al SUA în România, actualul ambasador Hans Klemm urmând a fi schimbat, cum se întâmplă după fiecare alegeri.
Poziţia de Ambasador SUA în orice ţară, dar mai ales în România – ţară parteneră şi “colegă” în NATO -, se traduce prin practic cea mai influentă poziţie din România. Oarecum similar cu Preşedintele României, dacă nu şi mai şi, Ambasadorul fiind practic reprezentantul celui mai puternic Stat din lume care întotdeauna are ultimul cuvânt de spus, în orice. Pe cale de consecinţă românii care au acces la Ambasador devin şi ei extrem de influenţi. Influenţă care poate însemna scăparea de dosarele penale aflate în instrumentare (cine are) sau poate chiar creşterea cifrei de afaceri prin obţinerea unor contracte mari de la Stat să zicem.
Arta şi precizia: “Grupul” lucrează aproape ştiinţific pentru a-şi instala propriul Ambasador
Patronul grupului de presă, apropiat binişor de Wesley Clark în trecut, deci de democraţi, extrem de inventiv (e de notorietate acest aspect), a găsit mijloacele de a penetra noua putere republicană şi desfăşoară o foarte puternică acţiune de lobby, pe mai multe fronturi, pe bani mulţi, pentru a influenţa numirea doamnei Chang Oh Turkmani ca Ambasador.
Cheia se află la Departamentul de Stat american care vom vedea ce va face. Una dintre acţiunile recente ale “Grupului” – pentru a înţelege puterea nucleului – o reprezintă şi vizita premierului Grindeanu la ceremonia de instalare a Preşedintelui Trump. Vizita nu a fost una gratis, pentru a fi acolo şi a sta la cina respectivă s-au plătit mai multe sute de mii de dolari, totul perfect legal cu contract şi factură. Unul dintre cei care s-au ocupat de vizită ca trimis la faţa locului este chiar fiul patronului de presă, căruia din greşeală i se vede căpuşorul într-una dintre fotografiile cu oficialii români, în planul doi.
Cine este doamna Chang Oh Turkmani, viitorul posibil ambasador SUA în România?
Născută în Coreea de Sud doamna Turkmani aterizează la sfârşitul anilor ’70 în SUA, direct la Washington DC. Studiază dreptul la Georgetown. Se căsătoreşte ulterior cu libanezul Salah Turkmani, ajuns în anii 70 şi el tot în DC. Împreună au THE MEGA COMPANY, o companie care potrivit unui interviu dat de domnul Turkmani ziarului “Grupului” valorează nişte sute de milioane de dolari. În România familia Turkmani vine de la începutul anilor ’90 şi au făcut multiple afaceri: cu ulei de motor, cu cărbuni, cauciucuri. Treabă bună. Ba chiar au făcut şi un centru de discount amplasat pe şoseaua Bucureşti-Piteşti: The Mega Designers Outlets. Versace, Cavalli, tot ce vrei pe doi lei.
În afară de un interes clar pe partea de business, doamna Turkmani mai este şi profesor asistent la Georgetown, la Drept. Cum un profesor de drept de origine coreeană – asistent ce-i drept – vinde haine la discount pe Bucureşti–Piteşti, după ce a făcut combinaţii cu cărbuni şi ulei de motor şi se vrea Ambasador în România… este într-adevăr o întrebare oarecum dificilă. Asta nu e tot. Doamna este totodată cofondatoare şi membru în Board-ul “Alianţa” de la Washington, un grup de asociaţii pentru îmbunătăţirea relaţiilor româno-americane. “Alianţa” este prezidată de fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, avându-l membru, printre alţii, şi pe alt ex ambasador în România, James Rosapepe.
Costi Silinescu