Miliardarul român Frank Timiş, care controlează compania African Minerals, a obţinut acordul guvernelor din Coasta de Fildeş şi Burkina Faso de a reface şi moderniza calea ferată dintre cele două ţări. Frank Timiş a realizat proiecte de succes în Sierra Leone şi Liberia, iar preşedinţii din Coasta de Fildeş şi Burkina Faso au decis, recent, să permită colosului African Minerals să se extindă şi în ţările lor. (VEZI ŞI: Cel mai bogat român scoate bani şi din piatră seacă, dar socrii şi-au salvat afacerea cu pantofi în ultima clipă!)
„Frank Timiş invadează Coasta de Fildeş şi Burkina Faso”, a titrat o publicaţie africană, Standard Times Press, după ce Frank Timiş a bătut palma şi cu guvernele din aceste două ţări din Africa de Vest. Mai multe publicaţii africane i-au dat lui Frank Timiş supranumele „Împăratul neîncoronat al resurselor Africii de Vest” după ce miliardarul român şi-a extins imperiul şi în Coasta de Fildeş şi Burkina Faso.
Frank Timiş a avut o întâlnire comună cu preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, şi cu cel din Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, în care le-a prezentat proiectul său. Creşterea capacităţii feroviare a celor două ţări ar urma să susţină dezvoltarea industriei alimentare şi să sprijine crearea celui mai mare depozit de mangan din lume.
Proiectul Tonkolili, pe care Frank Timiş l-a dezvoltat în Sierra Leone, a implicat construirea unui port, exploatare minieră şi crearea a 220 de kilometri de cale ferată. Investiţia a fost de 2,5 miliarde de dolari până în prezent şi a implicat angajarea unei forţe de muncă de aproximativ 15.000 de persoane în timpul procesului de construcţie, majoritatea acestora fiind cetăţeni din Sierra Leone. (CITEŞTE ŞI: Frank Timiş a dat o nouă lovitură! Ce afacere nouă a început românul care are 850 de milioane de euro în conturi!)
Compania African Minerals opera deja în numeroase alte ţări din Africa de Vest, printre care Senegal, Gambia, Liberia şi Niger, lor adăugându-se acum Coasta de Fildeş şi Burkina Faso.
Frank Timiş, miliardarul român care deţine şi cetăţenie australiană, a mărturisit, după ce numele său a apărut în celebra investigaţie jurnalistică „Panama Papers”, că deţine cel puţin 30 de companii înregistrate în paradisuri fiscale.
„Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două jurisdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, declara Frank Timiş pentru Ştirile TVR. (CITEŞTE ŞI: Probleme pentru un milionar român! Are o avere de 360 milioane euro, însă a fost forţat să facă ASTA)
Practica pe care o utilizează Frank Timiş nu este ilegală. „Când tranzacţiile sunt corecte şi cinstite, acest lucru nu înseamnă decât o mai bună cunoaştere a legislaţiei internaţionale şi o speculare în favoarea investitorului a diferenţelor de impozitare. Acest lucru nu este ilegal. Este ilegal în momentul în care se transferă profitul pe baza unor documente fictive”, explica un consultant fiscal, Adrian Benţa, citat de aceeaşi sursă.
Frank Timiş avea în 2011 o avere estimată la circa 1,2 – 1,3 miliarde de euro. În ultimii ani, averea lui Frank Timiş ar fi crescut, iar acum ar fi estimată la circa 1,6-1,7 milioane de euro. (I.D.)
(VEZI AICI: ”PANAMA PAPERS”, FILIERA ROMÂNEASCĂ! AŞA ÎŞI ASCUND MILIONARII BANII)